31-årige influencern Atooni Al-Adhami prydde QX omslag i januari 2020. Sedan dess har han kommit ut som homosexuell för sina 70 000 följare på Instagram, och blev överöst av kärlek – men också utstött av många irakiska släktingar. Idag laddar han för sin första Stockholm Pride där han kan vara sig själv fullt ut.

Hur peppar du inför Stockholm Pride?
– Det kommer firas med mina närmaste vänner. Vi kommer tillbringa en hel del tid i parken, umgås med vänner och så. Det känns otroligt skönt att fira Pride i Stockholm. Det känns tryggt här. Vi har kommit väldigt långt med hbtq-frågor och Prideparken känns som en plats där man kan vara 100% sig själv, klä sig hur man vill, och vara lite extra fjollig den här veckan… (skratt)

Blir det här första gången som du firar Stockholm Pride?
– Ja, iallafall som öppet homosexuell efter att jag kommit ut offentligt i mina sociala medier. Jag har firat lite tidigare år, men i smyg sådär. I år kan jag vara 100% mig själv.

Tack till W8 Gym.

Du blev intervjuad av QX och prydde omslaget på januarinumret 2020. Men då hade du inte kommit ut ännu?
– Då hade jag bara kommit ut för mina närmaste vänner och familj, men inte hela släkten. Och framför allt inte för mina följare på sociala medier. Förra året släppte jag en video i samarbete med Mindler, där jag pratade om utanförskap och diskriminering. Det blev min komma-ut-video.

Hur var responsen bland dina 70 000 följare?
– Jag fick en hel del positiva kommentarer! Fina meddelanden och väldigt mycket kärlek. Man vill nästan göra om det bara för den här kärleksstormen man fick, helt fantastiskt att få uppleva. Det har även visat mig att jag har fantastiska följare. Bara positivt, verkligen.

Skönt! Det är ändå inte alla som får uppleva det. Men hur har det tagits emot bland vänner och familj?
– Mina vänner och närmsta familj har vetat sen många år. Men det här var nytt för min släkt, vilket har varit väldigt tufft. Det har varit ett jobbigt år förra året, på grund av den här videon där jag kom ut. Jag förlorade faktiskt en hel del av släkten. Men den kärleken jag fått och de relationerna jag har kvar räcker för mig. Det har varit ett tufft år. Jag har förlorat en hel del men vunnit mig själv, brukar jag säga. Och det är viktigast. Idag mår jag bättre än någonsin.

I den kulturen är det helt oacceptabelt. Att vara gay i Irak, det är en stor synd. Det finns inte ens ett ord för ”gay” på arabiska utan det är ett skällsord.

Med så många följare på Instagram har du en stor plattform för att till exempel kunna tala om hbtq-frågor och förändra folks attityder. Känner du ett ansvar för att använda din röst och din makt som influencer?
– Absolut. Jag känner till och med att jag fick ett större ansvar efter att jag kommit ut. Jag valde att vara mer mig själv och använda min plattform för att prata om det och skriva om det. Det känns otroligt skönt att kunna hjälpa andra och inspirera andra. Jag gjorde en kampanj med Amnesty förra året med temat Human Rights Are My Pride, för att lyfta hbtq-rättigheterna i utsatta områden.

Att komma ut offentligt har också lett till att Atooni får en hel del frågor från människor som varit i samma sits. Många härstammar, som han, från Mellanöstern och vågar inte komma ut.

– Det gör mig både glad och ledsen. Jag blir ledsen att höra deras historier och känna igen mig själv. Men glad för att kunna hjälpa och stötta och guida. För jag önskar att jag själv hade haft någon som hade visat mig vägen.

Vad brukar du säga till de som hör av sig och är rädda för att komma ut?
– Jag brukar alltid säga att alla har sin egen process och sin egen resa. Gör det när du själv känner dig redo. Det är en lång resa och man kommer aldrig bli klar. Jag brukar visa dem att det finns hjälp att få. Man kan prata med psykolog eller med vänner. Börja med baby steps, det är mitt råd. Man behöver inte komma ut för familjen direkt. Jag började med att berätta för mina närmaste, och gå ut och festa på gayklubbar och så. Man ska inte stressa fram något. Gör det när du känner dig redo, helt enkelt.

Vad ser du mest fram emot nu under Pride-veckan?
– Ikväll ska vi på invigningen av Pride Park, det ska bli otroligt roligt! Jag har med mig nästan alla mina närmaste vänner. Vi ska umgås och hänga på QX mingel ikväll. Sen blir det paraden på lördag. Jag ska åka med på QX-flaket och det ska bli otroligt skönt att vara sig själv och slippa gömma sig för en gångs skull. Jag åkte med QX för några år sen, men då var jag smygis och vågade inte visa det i sociala medier. I år kommer vi gå all in och vara stolta över oss själva!