I torsdagens program på Pride House hittar vi en personlig monolog av Chris Svensson, som talar om bisexualitet och att inte passa in i något av samhällets och hbtq-världens snäva fack. Föreställningen bär titeln Tre klubbar jag inte får vara med i och skrevs som ett examensarbete på Kvinnofolkhögskolan för några år sen. Chris har sedan dess framfört den på West Pride och Malmö Pride. Nu har turen kommit till Stockholm.

– Jag ville framför allt skriva något väldigt bisexuellt. Jag vet att jag och många bisexuella med mig har känt en total avsaknad av representation och röster att känna igen sig i, berättar hen för QX.se.

– Jag ville utforska min egen sexualitet och könsidentitet. Då skrev jag denna som ett slags bisexuell manifest, eller snarare en illustration av hur det är att försöka hitta sig en plats när man hela tiden hamnar mellan de väldigt binära kategorierna – både vad det gäller sexualitet och könsidentitet.

Titeln är Tre klubbar jag inte får vara med i. Vad syftar den på?
– Ska man avslöja det innan…? (Skratt) Det handlar om upplevelsen av att inte få vara med i kvinnoklubben för att man gör fel, och får höra det på många olika sätt. Att man är kvinna på fel sätt, eller inte vet hur man gör. Men man får inte heller vara med i mansklubben, för att man inte är man, utan född kvinna. Sen finns den tredje kategorin som är butch, ett utrymme för kvinnlig maskulinitet. Men där får man inte heller vara med för där finns en underförstådd regel: inträdeskravet är att man ska vara flata. Och det är jag inte. Finns det ens ett sätt att vara butch och vilja ligga med män?

Vad kan publiken vänta sig imorgon?
– Jag hoppas folk ska få känna igenkänning och identifikation. Det har jag fått mycket respons på när jag har spelat den tidigare. Många kommer fram och säger ”åh, det kändes så skönt att få höra någon annan prata om det här, för jag har haft samma funderingar”. Det hoppas jag på. Vi som är bi och pan får känna det alldeles för sällan. Men även om man är cishetero får man en chans att känslomässigt leva sig in i hur det är när alla de här sakerna skaver samtidigt.

Chris monolog Tre klubbar jag inte får vara med i spelas på Pride House torsdagen 4/8 klockan 13.