De senaste åren har Försvarsmakten ofta tagit ställning för hbtq-rättigheter med uppmärksammade kampanjer. Under 2022 års Stockholm Pride släpper man sin senaste kampanjbild och reklamfilm, en mäktig bild med soldater och rök som bildar en regnbågsflagga. Kampanjen går under namnet ”Viktigare nu än någonsin” med anledning av det oroliga läget i världen och i Europa.

”Under osäkra tider tenderar rättigheter att ställas mot varandra och eftergifter görs lätt på människors frihet. Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige; dess invånare, demokrati och rättigheter. Dessa rättigheter har aldrig varit viktigare att försvara, för i slutändan är det den som står utan rättigheter som står utan beskydd” skriver man i ett pressmeddelande.

Kampanjen har tagits fram av reklambyrån Nord DDB och den kommer att visas upp i print och sociala medier. Den kommer även att klä Försvarsmaktens lastbil under lördagens Prideparad i Stockholm.

– Rysslands invasion av Ukraina i februari gjorde det smärtsamt tydligt att vi inte kan ta våra rättigheter för givna. Det gör att det känns extra viktigt att just i år lyfta varför Försvarsmakten deltar i Pride (…) Vi ska vara stolta att vi har en Försvarsmakt som försvarar alla invånare, oavsett vem du är. Det är, tyvärr, ingen självklarhet, säger Lovisa Zeiloth som är Art Director på Nord DDB.

Försvarsmaktens Pride-kampanj 2022