– Jag känner mig glad och tacksam över att få ha varit med i kampen under 30 år, och det är fantastiskt att se utvecklingen som har skett. Men än är det mycket kvar att göra och därför kan vi inte lägga ner vår kamp, inte minst internationellt, sa Gunnar Bäckström efter att han tagit emot Allan Hellman-priset ur RFSL Göteborgs ordförande Kai Heinos hand.
Bäckström är till yrket präst och han fick priset för sitt engagemang för att hbtq-personer skall få plats inom Svenska kyrkan och som aktiv inom såväl EKHO, ekumeniska kristna gruppen, RFSL och HBT-festivalen, som West Pride hette tidigare.
Priset delas sedan 1981 ut till minne av Allan Hellman som var grundare till RFSL och tilldelades namnet ”Sveriges modigaste man” av tidningen Se då han som Lysekilsbo kom ut öppet som homosexuell på 50-talet.

Ett nytt vandringspris gick till HåBeTeKu (HBTQ-personer på Göteborgs Universitet och Chalmers). Priset utdelades för deras kampanj ”Avslöja heteronormen”. Mer om den kampanjen kan man höra om på Världskulturmuseet på lördag.

RFSL Göteborg uppmärksammar kultur genom sitt Karin Boye-pris. I år gick det till Sagolikt bokförlag ”för normbrytande insatser barnlitteraturen till fromma som bidrar till att stärka hbt-personers identifikation och självkänsla.”

Huvudtalare vid invigningen i Regnbågsparken, där när 3500 besökare kunde räknas in denna första dag, var författaren och QX krönikören Sara Lövestam. Hon talade om sin komma ut-process.
– När jag tänker tillbaka på den känner jag en stor lättnad och glädje. Att komma ut kändes som att ta av sig en ryggsäck som vägde sju ton, att gå från skam och självförakt till att känna stolthet, sade hon.