Baltic Pride i Litauen sammanfaller med att Litauen den 1 juli tog över EU:s ordförandeskap. Ledningen i Vilnius stad är dock inte pigg på att släppa fram en Prideparad genom de centrala delarna av huvudstaden. Arrangören LGLs önskan om att paraden hålls centralt, på Gediminasavenyn, har konsekvent avvisats. Myndigheterna har i stället erbjudit Upesgatan, som ligger avsides vid ett parkområde längsmed floden Neris.

Den 5 juli gav en förvaltningsdomstol i Vilnius arrangören tillstånd till en parad på Gediminasavenyn. Domstolen upphävde därmed stadsledningens förbud mot en sådan paradväg. Beslutet hälsades med tillfredsställelse av såväl litauiska LGL som av ILGA Europa. Domaren Arunas Kaminskas meddelade att domstolen ”slagit fast att mötesfriheten inte kan begränsas och att stadsledningen inte presenterat några skäl för att förbjuda” sammankomsten. Den 8 juli beslutade dock Vilnius stad sig för att överklaga domslutet till Litauens högsta förvaltningsdomstol. I ett uttalande förklarade Vilnius stadsledning att den ansåg att domstolen felaktigt hävdat att paraden enbart skulle passera förvaltningsbyggnader och att inga protester skulle hållas utanför några offentliga institutioner. Detta då tal är tänkta att hållas och regnbågsflaggan är tänkt att vecklas ut vid Lukiskestorget, som är målet för paraden. Enligt Vilnius stad strider paradvägen därmed mot regler om att demonstrationer måste hållas på ett visst avstånd från regeringsbyggnader och domstolar.

Under onsdagen försäkrade Litauens justitieminister Juozas Bernatonis, inför Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, i Strasbourg att Europaparlamentet ”mottagit ensidig information” i frågan.

– Ett felaktigt budskap har spridits i Europa om att Litauen förbjudit gayparaden. Som ni vet handlar frågan inte om att förbjuda, utan om var paraden ska hållas, förklarade Bernatonis.

Litauens president Dalia Grybauskaite avstod, vid en presskonferens kring aktuella frågor, under onsdagen från att uttala sig om paradvägen. Detta i avvaktan på det avgörande domstolsbeslutet.

Under Baltic Pride väntas flera politiker från andra EU-länder delta, däribland nederländska Sophia in’t Veld, vice ordförande i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. in’t Veld uppmanade den 3 juli Grybauskaite, under hennes besök i Europaparlamentet, att delta i Baltic Pride.

– Jag skulle väldigt mycket vilja uppmana det litauiska ordförandeskapet att börja leda genom att sätta exempel och upphäva förbudet mot Prideparaden i centrala Vilnius. Jag hoppas se dig i Vilnius den 27 juli för att fira mångfalden i Europa, sade in’t Veld till Grybauskaite

Från Sverige kommer bland annat RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund och RFSL Örebros ordförande Pell Uno Larsson att närvara under Baltic Pride.