STOCKHOLM.
På fredagen under Prideveckan genomfördes den tredje Regnbågskabbalat shabbaten i Stora Synagogan vid Kungsträdgården. På plats fanns EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) som i kärlekens namn hyllades med en blomsterbukett av rabbin David Lazar. Där fanns även Israels ambassadör Isaac Bachman liksom de två inbjudna kristna representanterna, Svenska kyrkans stockholmsbiskop Eva Brunne och Immanuelkyrkans Jenny Dobers. De två avtackades i slutet av shabbatfirandet av David Lazar som i höst lämnar den judiska församlingen. Det blev ett känslomässigt starkt farväl och under firandet låg en innerlig känsla av såväl tacksamhet för det rabbinen inneburit för hbt-samhället i Sverige och sin församling som ett vemod över att hans kontrakt inte förlängts.
På lördagen gick medlemmarna i Stora Synagogan efter morgongudstjänsten för att medverka i Prideparaden och antalet deltagare i den judiska delen mer än fördubblades jämfört med föregående års parad.
Hur Stora Synagogan skall hantera nästkommande Pride, utan rabbin David Lazar som ledare, är ännu inte klart, men diskussioner om att formalisera hbt-gruppens inom församlingen arbete pågår.

Även Svenska kyrkan, Immanuelskyrkan och EKHO, den ekumeniska gruppen för kristna hbtq-personer, var flitigt engagerade under Prideveckan. Bland annat genomfördes en Drop In-vigsel i Jacobs kyrka och biskop Eva Brunne (”en av biskoparna i Stockholm” som hon själv presenterar sig) berättade vid sitt tal i Stora Synagogan att hon var extra stolt över att två heterosexuella par i solidaritet gifte sig vid arrangemanget.
Vid den avslutande Kärlekens mässa i Storkyrkan höll diakon Steve Sjöqvist predikan kring sina erfarenheter av att leva med hiv och aids och att, närmast mirakulöst, ha återfått livet då bromsmedicinerna kom. Mässan firades i en som vanligt välbesökt kyrka och sedvanligt gick församlingen ut sjungandes den sydafrikanska sången ”Freedom is coming”.

QX filmade delar av Regnbågskabbalat shabbaten. Det är dock filmat, för att inte störa gudstjänsten, med en enkel kamera (med skakningar här och var) utan helt ut fungerande ljudupptagning. Vill du följa den 36 minuter långa inspelningen med sång och tal är det klokt att använda hörlurar för att höra det David Lazar, Jenny Dobers och Eva Brunne säger.