[ingress]I Linköping är det måndag kväll start för en vecka i kärlekens tecken. Just så heter det som i andra städer fått namnet Pride. En vecka där hbtq-frågor står i fokus och regnbågsflaggor vajar.[/ingress]
Men Linköping har dessutom en tradition att förutom RFSL som arrangör även ha med RFSU. Så det är inte ”bara” hbtq-kärleken som firas utan även heterosexuell kärlek inkluderas bland de många hjärtan som skall spridas över Östergötlands residensstad.
Vid måndagens invigning är det Linköpings kommunstyrelseordförande Paul Lindvall (m) som välkomnar till festivalen. Och invigningskvällen omfattar även ett samtal mellan stadens politiker och representanter från Företagarna liksom musik av Lenam och kulturella överraskningar.
Under veckan blir det så aktiviteter i olika ”Regnbågshus”. Invigningen sker på konsthallen Passagen, på tisdag är det Stadsbiblioteket som har evenemang, bland annat med Johan Hilton från Atlas Förlag som berättar om homosexuella under Förintelsen med utgångspunkt från boken Männen med Rosa Triangel. Vid samtalet kommer även Claes Strömberg från Arbetsgruppen för Minnesdag av Förintelsen att medverka liksom Emil Åkerö från Kärleksveckan.
På onsdag är det Regnbågshus i Flygvapenmuseet där en föreställning om normer och gränser under 1900-talet visas och på kvällen har dessutom SSU ett samtal om hbt-personers villkor inom kommunala verksamheter.
Östergötlands museum står värd för torsdagens Regnbågshus där Ung scen visar SÅPAN och Emil Åkerö har en normkritisk visning av museets samlingar. RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund och RFSUs motsvarighet Kristina Ljungros talar om situationen för hbtq-personer i Linköping och så fortsätter natten med fest på Konsert & Kongress scen Backstage.
Moa Svan har stand up i fredagens Regnbågshus som är Campus Valla och på fredagskvällen har SSU debatt om ”när dina mänskliga rättigheter kränker mina mänskliga rättigheter”. HBT Socialdemokraternas förbundsordförande Sören Juvas, Ulrika Westerlund, s-ordföranden i Linköping Kristina Edlund är några av paneldeltagarna och diskussionen leds av Mona Sahlin.
Mona Sahlin är dessutom en av huvudtalarna vid paraden under lördagen. En parad som startar 12.00 i Trädgårdsföreningen och avslutas vid Tages Hörna.
Lördagens fest hålls på L’Orient och på söndagens avslutas denna kärlekens vecka med en Mässa i kärlekens tecken i S:t Lars kyrka.
Hela programmet hittar du i GayMap och i mobile.qx.se/gaymap med kartor till alla evenemangsplatser, praktiskt för dig som inte kan Linköping innan och utan!.