Emil Löfström, känd under artistnamnet O!Dorian, har en ny låt ute, Army Of Lovers, och den är 2023 års Borås Pride-låt. Den uppmuntrar också till en gemensam kamp för att Sverige-boende Vladimir ska få svenskt medborgarskap och kunna leva här i Sverige med sin svenska pojkvän.

– Jag var på väg upp till finalen av Melodifestivalen i Stockholm när jag fick demon till låten skickad till mig. Den lät väldigt Pet Shop Boys It´s a Sin och jag fick vibbar av en Pride-låt i samma stil som Army Of Lovers Sexual Revolution. Strax innan detta hade jag sett ett klipp om Vladimir som bott i Sverige med sin kille i fem år och som nu hotades av utvisning. Jag tyckte det lät fruktansvärt, så jag skrev text och refräng under resan, och hela låten var klar när jag framme.

Sedan tog låten en liten omväg då den skickades in till West Pride som förslag på Pridelåt, men i samma veva fick RFSL Sjuhärads Markus Gisslén nys om låten, älskade den och ville absolut ha den som Borås Pridelåt. Och när det sedan visade sig att Vladimir bor i Borås föll allt på plats.
– Borås Prides Tulay Orre hade också jobbat med Vladimir i flera år. Vad var oddsen? Så Vladimir tillfrågades om han ville vara med på det här, och nu är han med i videon.

O!Dorian själv har ingen koppling till Borås, men har kommit in väl i gänget som jobbar med festivalen, och nu ska han uppträda på torsdagens invigning, fredagens allsång med Magnus Carlsson och Linda Bengtzing, och efter paraden på lördagen.
– Målet är att vi alla nu ska kämpa för att Vladimir ska få stanna. Beslut tas i september och det känns så viktigt att kunna vara med i den här kampen.

Låtens titel är givetvis också en hyllning till bandet Emil älskar, och visst är bandets originalmedlem Jean Pierre Barda med på ett hörn.
– Jean Pierre ville absolut vara med och det är vi såklart jätteglada för. De har ju alltid stått upp för värden som försvarar HBTQ-personers rättigheter, inte minst just i Ryssland, där de fortfarande är mycket populära.

Din Army Of Lovers favorit?
– Det är lite tråkigt att säga fantastiska Crucified, så jag tar en annan favorit: Israelism.

Borås Pride arrangeras i år 26/6-1/7.