När hålls Malmö Pride?
– 5-8 juli 2023.

Var i stan håller man till?
– Vårt nav är Scandic Triangeln som i år utökat ordentligt och bjuder på möjlighet till pridehäng dygnet runt. Här bjuds som vanligt på Pride House med föreläsningar, seminarier och workshops men i år också så mycket mer. Scandics bar och restaurang på entréplan förvandlas till Pride Bar som håller öppet 10-01. På kvällarna blir det artister, DJ’s med teman som Schlager Night, Drag Night och Femme X Power men även dagtid har vi öst på med intressanta aktiviteter och uppträdanden varje timme. Här finns även karaokerum som du kan droppa förbi och träffa nya bekantskaper eller till och med. boka privat med dina vänner för en timmes karaokebonanza. Vår tatuerare gör pridetatueringar och så har vi utställare på plats och möjlighet att köpa med dig pride merch eller hitta lite nya grejer inför årets parad.

– Förutom Pride House så finns ju även Pride Park där vi har spelningar och festligheter i Folkets park på lördagen den 8 juli. På fredagen har vi två spelningar tillsammans med Sommarscen i Pildammsparken. Och så har vi Youth Pride, som även i år hålls på Arena 305.

– Dessutom arrangerar flera samarbetsorganisationer egna evenemang under festivalen, som till exempel klubbar på Plan B och Moriskan, aktiviteter på Mitt Möllan, stadsvandringar, kanalturer, dagsfester och mycket annat.

Var kan man se hela programmet?
– Det hittar man på hemsidan: www.malmopride.com

Finns det nåt tema eller nån trend i programmet i år vad gäller programpunkterna?
– Vi har inget specifikt tema i år men efter den senaste tidens galna retorik kring dragartister, inte bara runt om i världen utan även här hemma i Sverige beslutade vi att göra torsdag till en Drag Day under parollen #DRAG IS NOT A CRIME. Det blir fullt ös mellan 10-01 med dragqueens, drag kings och dragartister från när och fjärran som med gemensamma krafter lyfter frågan via allt från manifestation, spoken word och politiska debatter till fullfjädrade dragframträdanden som visar på allt det fantastiska som drag kan vara. Navet även denna dag är Scandic Triangeln/Pride House & Pride Bar men det blir även show på Pildammsteatern och Drag Bingo på Plan B. Dagen tlll ära flyger vi in Drag Race-ikoner från flera av de europeiska Drag Race-serierna och självklart finns svenska favoriter som Elecktra, Imaa Queen och Antonina Nutshell på plats i stan för olika aktiviteter.
– I övrigt så har vi också ett stort fokus på transfrågor och ett internationellt perspektiv.

Vad heter pridelåten och vem har gjort?
Love is free heter årets Pridelåt, och den finns överallt där musik hittas! Anna Jadeus är en lokal Malmöartist som skrivit mycket musik både för vuxna och barn. En röd tråd i hennes låtar är att de gör uppror mot heteronormen. Förutom att lyssna på låten på diverse musikplattformar kan en såklart höra den live under festivalen när paraden går i mål i Pride Park lördagen den 8 juli.

Var ligger Pride House och när är det öppet, dagar tider?
– Scandic Triangeln, Onsdag 14-01, Torsdag och Fredag 10-01!

Vad får man inte missa i Pride house?
– Vi är oerhört stolta över mångfalden i årets program och kan i år tipsa om bland annat:

Asifa Lahore: Britain’s first out Muslim Drag Queen
Asifa är en stolt transkvinna och dragartist och fortsätter att vara en röst för det intersektionella Storbritannien, vilket framgår av den BAFTA TV-nominerade ”Always, Asifa” som visade inledningen till hennes könsbekräftande resa. Under den här timmen kommer Asifa att visa TV-specialen och dessutom låta oss komma Asifa in på livet.

Drag Workshops
Under torsdagen kan den som vill prova på att bli drag king eller drag queen för en dag. Londons ”glamour girl #1” Glimour guidar alla blivande drottningar medan svenske Liam tar hand om kungarna. Under dagen kan du även delta i normbrytande drag-dansklass eller fördjupa dig i drag make up.

Francescas Karaoke
Kom ta ton och ha kul med vår karaokedrottning Francesca. Uppe på våning tre hittar du karaokeröjj från morgon till kväll. Kom, släpp loss och träffa nya bekantskaper eller boka karaoken en timme för dig + kompisgänget.

Buttplay – free your mind, and your ass will follow
I denna Buttplay workshop får du snabb intro till grundläggande anatomiska kunskaper, avliva myter kring buttplay, tips på ställningar, sexleksaker och svar på det du alltid undrat över. Workshopen leds av Walter Heidkamp, livsstilstrateg och över 20 års erfarenhet av sexuellt hälsoarbete.

Internationella perspektiv – en föreläsning med Jakob Svensson,
professor i Medie- och kommunikationsvetenskap, om dagens situation för HBTQ-personer i Uganda

Swedish poly utopia: Dreams, revolutions, and crushed hopes’
– en föreläsning med Catrine Andersson, docent i socialt arbete vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier, Malmö universitet

TRANS-poesi på Pride House!
De två transpersonerna, och poeterna, Yolanda Bohm Ramirez och Marisol M. kommer att läsa ur sina diktsamlingar “Ikon” (Yolanda) och “Läppstifterska” (Marisol) men också föra ett samtal om vad det innebär att vara en skrivande transperson.

Stödgrupp för hbtqai personer med RFSU Malmö
En tid för att träffa andra personer och dela erfarenheter av hur det är att vara HBTQIA+ och leva med en funktionsvariation. Stödgruppen är för dig som bryter mot normer kring sexualitet, kön och funktion, och vill dela erfarenheter, behöver råd, eller vill träffa andra som har liknande upplevelser.

Kom och sy om och fixa till din paradkostym med Vuxenskolan
Har en dragkedja gått sönder? Har en söm spruckit? Misströsta inte. Vuxenskolan bjuder vi in till en öppen syverkstad där du får möjligheten att sy om och fixa till din paradkostym inför Prideparaden! På plats finns vår sy-expert Linda som kan det mesta inom sömnad tillsammans med sju nyservade symaskiner till hjälp under eftermiddagen

Känslobanken – allt om känslor med ABF!
Känslor är ett intressant och spännande ämne. En del känslor är skrämmande och svåra, andra är härliga och ger mersmak. Istället för att gömma svåra känslor utforskar vi dem. Var sitter de, hur rör de sig, vad kan jag använda dem till? Öppna dörren till känsloregistret och var med när vi nyfiket ser vilken kraft som finns i känslorna när de får komma till uttryck. Vi varvar samtal med kreativa övningar där alla deltar på sina egna villkor. Ingen människa är den andre lik, men alla har känslor så låt oss lära av varandra.

Är det något under festivalen som kostar pengar?
– Nej, det enda som vi tar entré till är vår slutfest The Pride Ball. Överskottet från festen hjälper dock till att säkerställa att övriga saker under festivalen kan vara kostnadsfritt, så ett bra sätt om en vill stödja festivalen är att köpa biljetter till festen så förenas nytta med nöje på bästa sätt!

Behöver man en dogtag under festivalen?
– Nej.

Kommer det synas i stan att det är Pride i Malmö?
– Självklart! Vi bygger festivalen tillsammans med massor av andra aktörer som också tycker att Pride är livsviktigt. Många olika typer av organisationer och verksamheter går ihop för att skapa synlighet runt om i hela staden under Pride-veckan.

Vilka artister kommer att uppträda under veckan?
– Vi har Skånes Stolthet Elecktra som dyker upp med en alldeles egen show på Pildammsteatern i ett för året nytt samarbete med Malmö Sommarscen. Rebecca & Fiona är våra headliners på lördagen i Malmö Folkets Park (aka Pride Park) efter paraden. För mellofans kan vi locka med Melanie Wehbe och Tribe Friday. Nya stärnskottet Drag kingen Liam kommer och bland våra internationella queens kan bland annat nämnas MaMaQueen (Drag Race Holland) och Vinegar Strokes (Drag race UK). Vi är även extremt nöjda över att ha lyckats locka hem Antonina Nutshell – Fan favorite från Svenska Drag Race som lämnar Liverpool för sitt första gig i Sverige efter Drag Race.

Och vad kan vi förvänta oss av årets slutfest?
– För årets slutfest så kan vi lova en kärleksbomb utan dess like och en artistkavalkad utöver det vanliga och även första gången som flera av queensen från de olika Drag race-versionerna runt om i Europa kommer stå på scenen tillsammans. Vi kommer som förra året ha vårt tema ”Pride Ball” och hoppas på en minst sagt lika ikonisk fest som förra året. I Spegelsalen spelar Mohamed Touzari (Backdoor, Heaven) Female Power med fokus på Dance Hall, Rnb och kvinnliga artister medans Bebulah Leigh spelar Pride Anthems, Pop och Queer favoriter inne i stora salen. Årets succé Francescas Karaoke huserar såklart i bistron.

När är Paraden?
– Lördag den 8 juli, det är samling 12:00, paraden startar 13:00 från Lördagsplan utanför Stadsbiblioteket.

Vilken väg går paraden?
– I vanlig ordning går festivalen genom de centrala delarna av staden och avslutas i Malmö Folkets Park där det blir scenprogram till ca 21.30 och sedan officiella slutfesten från 22. Paradtal och pepp hålls av fantastiska queera personer både vid paradstart och avslutningen på stora scenen.

Måste man anmäla sig om man vill gå?
– Privatpersoner och kompisgäng kan bara komma och ansluta på plats, men organisationer, företag och föreningar behöver ansöka om att gå i paraden.

Vad händer efter paraden?
– Paraden avslutas i Malmö Folkets Park (Pride Park) där det blir scenprogram till ca 21.30 (på Scen bla Lady Busty & Miss Shameless, Anna Jadeus, Tribe Friday och Rebecca & Fiona) Det följs sedan gav den officiella slutfesten från 22.00 på Moriska paviljongen som de senaste åren alltid sålt totalslut.

Finns det ett officiellt pridehotel med lite bättre priser?
– Scandic är officiell samarbetspartner och det finns en rabattkod som Pridebesökare kan använda på deras hotell i centrala Malmö: PRO15SE

Hur många besökare väntar man sig till Malmö Pride?
– Totalt under veckan räknar vi med ca 50 000 besökare.

Kommer man lysa upp bron i regnbågens färger?
– Ja, sedan WorldPride hölls i Malmö och Köpenhamn 2021 har Öresundsbron lysts upp i regnbågens färger under festivalen, så även i år.
Det är en ganska mäktig känsla att åka ut till brofästet och titta. En rekommendation när mörkret lagt sig på lördagsnatten.

Vad kan vi förvänta oss av invigningen?
– Välkommen upp till Scandic Triangelns “hemliga” takterrass för att inviga årets Malmö Pride med oss. Det blir musikaliska gäster, invigningstalare och mycket mer. Efter invigningsceremonin finns möjlighet att upptäcka våra utställare i Pride House, gå på vernissage i årets Pride Gallery, ta ton i karaokerummet, eller fortsätta nere i Pride Bar där det bjuds på DJ och uppträdanden hela kvällen. En av huvudakterna under invigningen är SOS – Soundz of South.

Kan ni berätta om Youth Pride?
– För andra året i rad hålls Youth Pride på Arena 305. Youth Pride är platsen för unga hbtqia+personer under Malmö Pride. Här kan du gå på workshops, lyssna på livemusik, spela tv-spel, testa på drag eller bara hänga med andra unga queera människor. Under hela Youth Pride kan du komma till Arena 305 för att och hänga, det kommer alltid finnas något att göra eller något att prata med. På plats kan du t.ex pyssla, rita, måla plakat till paraden, göra armband, göra pins, spela brädspel, fika, se på film, ta foton i ett photobooth.

Programpunkter i QX QueerMap