Just nu pågår Malmö Pride och idag fredag innebär en stor satsning på drag: Storbritanniens första öppna muslimska dragqueen Asifa Lahore är på plats, liksom Lady Busty och Miss Shameless, Liam Teasem, Imaa Queen, Hedvig De La Galleria,  Winegar Strokes (RuPauls Drag Race UK), MaMaQueen (Drag Race Holland), Drag Race Sveriges Elecktra och Antonina Nutshell. Plus showande Sharday. Jonas Hedqvist är en av de ansvariga bakomMalmö Prides satsning.

Varför så stor satsning på Drag?
– Vi hade från början en tanke på en lite mindre dragkväll som en del av Pride. Men sen blev det här med drag-debatten i USA med fler och fler stater som röstade igenom lagar som inskränkte HBTQ+rättigheter så stort. Och med det kom demonstrationer… Jag som bor i London har gått på ”dragbruncher” där det stått 7-8 fanatiker utanför pubar, och en dag gick jag igenom en jättedemonstration i Hyde Park.  Och ser man på Sverige tar Jimmy Åkesson upp sagoläsande dragqueens i debatter och Drag Queen StoryHour hotas.  Det pushade oss att ta ställning, så det resulterade i att hela fredagen blir Drag Day #dragisnotacrime. En heldag med program från 10-01 med alltifrån att man får möta olika dragartister till föreläsningar och workshops.

Det blir en slags protest också?
– Ja. Alla detaljer är inte klara, men det blir bland annat vittnesmål från dragcommunityt själv, och vad dragen betyder för dem. MaMaQueen, som är en riktig aktivist inom communityt, kommer också att genomföra en specialskriven manifestation.

Var kommer man kunna uppleva allt detta?
–  90 procent är på Scandic Triangeln och Pridehouse, annars är det lite utspritt på stan: Elecktra har en egen show på Pildammsteatern, Miss Shameless och Lady Busty kör bland annat dragbingo på Plan B och så avslutas allt med Dragnight med massa dragartister på Pridehouse på Scandic Triangeln. Och så är Sharday på Moriska Paviljongen.

Hur blev det just dessa stjärnor?
Elecktra känns självskriven med den lokala kopplingen, och Antonina ville vi ha för hon blev en fan-favorit framförallt för många unga som älskar underdog-grejen. MaMaQueen är en stark aktivistiskt sida, Vinegar Strokes är en stjärna jag jobbat med mycket i London och så kommer London Queer Cabaret som är helt fantastiska. Projektet har vuxit i takt med att vi hittat människor som brinner för det här på olika sätt. Vi får inte glömma att dragkingen Liam Teasem som har både workshop och en teaterföreställning som är skapad för skolorna. Och Imaa Queen som håller workshop.

Berätta lite om de olika workshopsen?
– Det blir som sagt en dragking-workshop där man får testa allt från make-up till kroppsspråk. På Dragqueen-sidan har vi Imaa Queen som ihop med Hedvig de la Galleria lär ut hur man skapar en dragpersona och lär sig drag-make, och så ”Sissy The Walk” med OraGasm om koreografi och hur man äger en catwalk..

Märker ni av att era besökare efterfrågat dragqueens?
– Det jag läst om att Drag Race Sverige inte hittat sin publik är så konstigt från mitt håll. Baserat på det jag ser i sociala medier, när jag är i Malmö och upplever vad som efterfrågas så är dragen så stor. Det känns som att det är stort sug och efterfrågan. Dessutom spelar det in att Miss Shameless och Lady Busty i Drag Queen Story Hour är från Skåne, tror jag. Man vill ställa sig bakom och visa sitt stöd.

Mer om fredagens program här