Pride 2003

Berlin
Den öppet homosexuella borgmästaren Klaus Wowereit ledde årets parad i Berlin den 28 juni. Omkring 600 000 personer gick i paraden. I sitt tal sa han att det ”inte finns någon anledning att smyga. Vi har en tolerant atmosfär här i Berlin”.

Israel
För andra året arrangerades gayparad i Jerusalem. Bakom paraden stod Open House som samlar såväl judiska som palestinska homo, bi och transpersoner.
Hotet från högerextrema religiösa grupper gjorde att paraden hårdbevakades av polisen.
Israels inrikesminister Avraham Poraz höll tal och sa: ”Jag är här för att lyckönska er. Vi är alla stolta över er”.
I hamnstaden Haifa hölls den första gayparaden någonsin. Även här var polisens närvaro stor.

Seoul
I Sydkoreas huvudstad gick 600 personer i en gayparad den 22 juni. Demonstrationen gick runt i Tapgol Park i centrala stan.

São Paulo
Enligt polisens uppgifter deltog 800 000 personer i Brasiliens största gayparad den 22 juni. Paraden är därmed den största i världen.
Totalt deltog 30 karnevalsvagnar med dundrade musik. På en av dem stod borgmästare Marta Suplicy. Paradens huvudbudskap var att uppmana Kongressen att äntligen anta lagen om registrerat partnerskap. Lagförslaget har vandrat fram och åter i landets parlament under sju års tid.
I över 20 brasilianska städer firas Gay Pride.

Italien
Redan i början av juni firades Gay Pride i hamnstaden Bari i Italien. 40 000 personer kom till festligheterna.

Wien
Över 200 000 personer deltog vid gatufestligheterna. Deltagarna krävde att Österrike skall göra sig av med alla sina diskriminerande lagar.

Zagreb
Trots hot från religiösa högergrupper deltog 200 personer i en parad i den kroatiska huvudstaden.

Paris
Mellan 500-700 000 personer deltog vid paraden i Paris. I täten gick den öppet homosexuella borgmästaren Bertrand Delanoe sida vid sida med Jean-Luc Romero som är öppet gay partisekreterare i Jacques Chiracs konservativa parti UMP.

Oslo
Vid Skeive Dager i Oslo deltog ca 3000 personer i paraden den 29 juni. 11 karnevalsvagnar deltog i paraden som började och slutade på Rådhusplassen där Homocircus och Pride Park låg.
Årets Äreshomo blev Sven Skeid, mångårig läder och S/M-aktivist. Homofobipriset gick till Frälsningsarmén och ”Homofryd”-priset till J-Diva.

Calcutta
För första gången genomfördes en Gay Pride-parad i den indiska staden Calcutta. 35 män deltog och enligt arrangörerna hade man fått en mängd mail från bögar och lesbiska som velat delta, men inte vågat.

USA
Nästan alla stora och medelstora städer i USA firade Gay Pride helgen den 28-29 juni. Pride firas till minne av Stonewall-revolten i New York 1969. De dagar då transor, homos och flator slog tillbaks mot polisens trakasserier.
Vid årets Pride firades att Högsta Domstolen i Texas beslutat att delstatens anti-sodomilagar strider mot konstitutionen. I städer som Chicago och Atlanta deltog mellan 300- 400 000 deltagare.
I San Francisco (där alla bilder i denna artikel kommer ifrån) presenterades den av Absolut Vodka sponsrade 800 meter långa Regnbågsflaggan. Flaggan firar i år 25 år och mannen som designade den Gilbert Baker deltog tillsammans med ca 300 volontärer som bar den.
I San Francisco-paraden deltog 500 000 personer och nära 200 karnevalsvagnar.
Sex medlemmar i den radikala gruppen Gay Shame arresterades i samband med paraden. De protesterade mot att kommunfullmäktige-ledamoten Gavin Newsom deltog i Pride-firandet. Gay Shame har gett namn åt sin svenska motsvarighet – Shame-festivalen.

Bilder från Pride i San Francisco, tagna av Mattias Olsson
Dykes On Bikes inleder traditionsenligt paraden


GaygymnasterGay-veteraner


PridearrangörernaParadvagn med den mördade gaypolitikern Harvey Milks budskap: ”You Gopt To Give Thme HopeDen 800 meter långa flaggan…… sponstrad av Absolut VodkaGay veganerGay synagogaÅrets Grand MarshallSF-spårvagn med äldre paraddeltagareGay karate


Asiatisk-amerikanska gaygrupper i paraden

Lång väntan


Falcon och lädergatan Folsom Street i samarbete – möte en porrstjärnaBallongsläpp till minne av de som dött i aids och i homofobiska brott

Källa: Rex Wockner, Dagbladet, Gay.com, The Examiner

Publicerad: 2003-07-04 20:08:56