Efter de senaste tidens koranbränningar har säkerhetsläget i Sverige försämrats, enligt Säpo. Hotbilden mot Sverige har eskalerat sa justitieminister Gunnar Strömmer idag på regeringens extrainsatta presskonferens. Statsminister Ulf Kristersson sa att det är en allvarlig situation. Och nu ska årets största event arrangeras, Stockholm Pride och Prideparaden. QX har pratat med flera besökare som känner en oro inför årets festival.
Men säkerhetschefen på Stockholm Pride Ulrika Gustafsson känner sig trygg.
– Vi gör allt som står i vår makt och förmåga för att besökarna och paraddeltagarna ska känna sig trygga, säger hon. Vi har ett tätt samarbete med Säpo, polisen och Stockholm stad och det är något vi har under hela året. Vi har en dialog, vi planerar detta gemensamt, vi samverkar och har möten, möten, möten. De har investerat väldigt mycket tid och resurser för att skapa en säker Stockholm Pride, säger Ulrika Gustafsson som har jobbat med säkerheten på Stockholm Pride i 25 år.
Det är framför allt den senaste tidens koranbränningar och det hot som finns mot Sverige generellt som många oroas över.
– Jag förstår det, men då får man inte glömma bort att många var otroligt oroliga förra året då skjutningen i Oslo precis ägt rum, och innan det var det skjutningen i Orlando som skapade oro och innan det var det Breivik. Det har alltid varit saker som hotat vårt community. I år är hotbilden en annan, en generell hotbild mot Sverige och det skapar en annan sorts oro och det pratas om det dagligen i media vilket gör att oron eskalerar. Folk som kanske inte var oroliga börjar tänka ”Oj, ska jag vara orolig nu?”.
Just paraden känns ju extra utsatt då den är öppen och våra svenska politiker ska gå i den.
– Ja, men vi har ett säkerhetstänk kring paraden tillsammans med Säpo, polisen och Stockholm stad som sträcker sig 25 år tillbaka, det finns alltid skäl till säkerhetsåtgärder runt paraden, det är något vi fått leva med under alla år, men det är inget nytt.
Hur kommer säkerheten i Pride Park vara i år, bör man ta extra god tid på sig som besökare för att komma in?
– Vi kommer ha en så kallad tvåstegsraket, vi kollar först inträdesbanden vid en punkt och väskorna vid en senare punkt.
Till sist Ulrika, hur orolig ska man vara för att medverka på Stockholm Pride?
– Låt mig säga så här, jag har min egen familj på Pride och känner mig trygg med det.

Ulrika Gustafsson, säkerhetschef på Stockholm Pride