Doften av både läder och bögar spred sig över Pride House igår när Sveriges största fetischklubb för män, SLM, tog plats i en av lokalerna.

Eric Nilsson var på plats. Han är läderbögen som anordnar Stockholm Leather Social, en månatlig fetishträff, som infaller sista fredagen i månaden på Side Track i Stockholm.

– Ambitionen med Stockholm Leather Social är att göra läderkulturen till en del av stadsbilden genom att ta plats i det allmänna rummet.

Berätta mer om dig själv!

– Till vardags jobbar jag som ingenjör och på fritiden sysslar jag en del med läderslöjd. Jag bor på Södermalm i Stockholm och tycker att vår stad gott kan vara lite kaxigare.

Hur känns det att vara här och prata på Pride House?

– Det stora deltagandet glädjer mig. Det är tydligt att många är oroade över urvattnandet av Pride. Det känns bekräftande.

Vad handlade panelsamtalet om?

– Om Stockholms läderkultur, dess förflutna och dess framtid. Vi berörde ämnen som varför läder upprör, transidentitet inom läderkulturen och bakåtsträvande attityder inom Pride-rörelsen.

Panelsamtalet organiserades av SLM och panelisterna är representanter från SLM, Lash (numera Wish), och Stockholm Leather Social. Eric berättar att de är på en resa mot inkludering och frigörelse.

– Vi måste börja ta plats i det allmänna rummet som queera varelser. Jag är övertygad om att vi endast beviljas utrymmet vi tar. Lädermannen är, jämte drugan, en slags queer uniform som har makten att kompromisslöst annektera ett annars heterosexuellt utrymme.

Eric menar att läderkulturen måste sluta upp tillsammans med sina dragsyskon som står i bräschen för kulturkriget.

– Därför är det viktigt att läderpersoner är synliga utanför klubbmiljön. Det är en av avsikterna bakom Stockholm Leather Social.

Vad har ni fått för respons på panelsamtalet?

– Det var fullsatt. Mottagandet har varit varmt och intresset för Stockholm Leather Social har varit stort. Det glädjer mig, men det är tydligt att det fortfarande finns många att nå ut till.

Hur skulle du definiera läderkulturen?

– Läderkulturen utgörs av en löst sammansvetsad grupp människor som är förenade i en historisk gemenskap. Den gemenskapen är sexualpolitisk och innefattar mer än läderfetischism. ”Läder” används som ett paraplybegrepp för sexuella uttryck, men i synnerhet BDSM.

Vilken är den vanligaste fördomen?

– En vanlig fördom är att kvalitetsläder är exceptionellt dyrt. Det behöver det inte vara. Lädervaror är ypperliga att införskaffa andrahand. Jag rekommenderar varmt ett besök på 118 Second Läder.

Vad händer mer för läderbögarna under Pride?

– Stockholm Leather Social rev igång Stockholm Pride tidigt, redan i fredags, så i och med deltagandet i den här panelen är jag klar för i år. Jag kanske deltar i läderfesten på lördag.

Hur viktigt är Pride för dig?

– Pride är alltjämt viktigare för mig. Jag är rädd att rörelsen är på defensiven.

Enligt Eric firar läderbögarna Pride högljutt och kaxigt. Och det bästa läderminnet är.

– Tveklöst när Dykes on Bikes rullade in på Stockholm Leather Social i fredags.

Kika in läderbögarnas Instagram här.