1 Facundo överfölls (2003)
Pride är inte bara fest och firande. Under lördagen den 2 augusti 2003 hade Nationaldemokratisk ungdom samlats i en motdemonstration på Slottsbacken och med plakat som ”krossa homolobbyn” stod de och hetsade mot paraden. När folk buade åt dem svarade de med att kasta flaskor och burkar. Samtidigt for ett 30-tal skinnskallar fram och Prides dåvarande pressassistent Facundo Unia misshandlades svårt i tumultet. Han blev nersparkad och slagen med knytnävar, och en kille slog honom hårt i huvudet. Misshandeln avbröts av en civilklädd polis med stöd från medlemmar ur det vänsterextrema nätverket AFA, och 39 skinnskallar sattes på en buss ut till Stockholms förorter. Åtta NDU-medlemmar dömdes till slut för misshandel eller grovt upplopp.

2 Flytten till Östermalms IP (2013)
För nionde året intar nu Pride Östermalms IP. Innan dess var det 1998-2009 i Tantolunden, 2010 på Sjöhistoriska, 2011 Kungsträdgården, 2012 Tantolunden och sedan 2013 alltså på Östermalm.

3 Gratis-Pride (2011)
Nej, försöket med en gratisfestival i Kungsträdgården blev ingen framgång. Och att inleda festen med en fem timmar lång rockpalooza där fem hårdrocksband hade en entimmeskonsert var (!) kanske inte satte Pride-peppen… Däremot var schlagerkvällen riktigt kul med namn som Kate Ryan, Nathalie Paque (Fr89), Thomas Forstner (ÖS89). Kikki, Arja och ett återförenat Hanson, Carson & Malmkvist. Och så fick Alcazar avsluta lördagen med sin (well…) sista spelning…

4 Första statsminister i paraden (2014)
Under paraden 2014 dök en sittande svensk statsminister upp i paraden. Fredrik Reinfeldt gick genom Stockholm och med 60 000 andra deltagare och menade att detta var viktigt eftersom hbtq-rörelsen hotas runt om i Europa. ” Då är det viktigt att jag personligen, men också hela detta Pridetåg, står som en symbol för en större öppenhet och också symboliserar över 20–25 år av ökad öppenhet här i Sverige”, sa han till Aftonbladet den 2 augusti 2014.

5 RuPaul was here (2007)
Två år innan RuPauls Drag Race såg dagens ljus gästade alla tiders största draghjälte Stockholm Prides stora scen för att uppträda, bland annat med hiten Supermodel (You Better Work). Ru-sning till spelningen? Nja.

6 Schlagerkvällen XXL (2008/2018)
Innan Edward af Sillén blev hela Sveriges nöjeskung rattade han ihop de bästa schlagerkvällarna. 2008 tackade han för sig med en magisk uppställning: Lena Philipsson, Måns Zelmerlöw, Dana International, Linda Bengtzing, Lili & Susie, Tommy Nilsson, Teach-in, Hugo & Nicole och Lotta Engberg. Och tio år senare fick vi också en riktigt vass kväll signerad Richard ”Rille” Hante och Niklas Torsell med Eleni Foureira, Kati Wolf, t.A.t.u:s Lena Katina, Kejsi Tola, Sara Aalto och flera svenska stjärnor.

7 Efva Attlings dogtag (1998)
Den världskända designern gjorde ett smycke till EuroPride 1998 som fortfarande bärs av många HBTQ+personer. Och i och med hennes design av årets smycke kan man säga att cirkeln är sluten.

8 Pridelåtar (2001-2023)
Sedan 2001 har varje Pride fått sitt eget anthem. Eller anthem och anthem…en låt i alla fall. Kvaliteten har varit extremt skiftande genom åren och vi har fått alltifrån storstjärnor som BWO, Lena Philipsson och Ola Salo feat. Kleerup till Leana och 6 AM.
Här är våra tio favoriter:
2002 Christer Björkman, Rickard Engfors och Shirley Clamp La Vie (This is My Life)
2013 Janet Leon New Colours
2003 Alcazar Someday
2020 Magnus Carlsson My Freedom
2011 Straight Up Show The World Tonight
2004 Nina & Kim Universe Of Love
2023 Petra Marklund Ocean of love
2006 After Dark featuring Stockholms Gaykör Kom Ut! (Go West!)
2014 Ola Salo feat. Kleerup I Got You
2008 BWO The Bells Of Freedom (även officiell EuroPride-låt)

9 Gyttjebrottning (1999)
Gyttjebrottning var en stor grej i PridePark under Stockholm Pride 1999 och lockade många deltagare, både bögar och flator. Jonas Gardell och Jean-Pierre Barda erbjöd sig att vara domare som skulle utse ”Dirty Dyke” och ”Dirty Dick”…

10 Paradeufori (innan Slussen)
Paraden har genom åren tagit olika vägar genom Stockholm. Numer är Kungsgatan/Stureplan favoriten för feststämningen och sedan 2016 har vi tagit den rutten vi går idag. Men minns ni euforin då man passerat Slussen och paraden styrde in på Hornsgatan där musiken ekade mellan husen, och folk hängde ut genom fönstren? Magi. En forskarundersökning från 2014 visar förresten att mindre än en procent av paraddeltagarna röstade på SD eller KD. Sex av tio deltagare var kvinnor, och lite mindre än hälften var heterosexuella. Åtta av tio var födda i Sverige, och var tredje tog ett spontanbeslut att ansluta i tåget. Stämmer det fortfarande?

11 Wigstockholm (2000-2018)
I år intar Admira Thunderpussy Stora scenen med sina vänner från Drag Race Sverige. Men under många år var det Leo B som stod för draginslagen på Pridescenen. Hennes gerillagalna stil gjorde att man aldrig visste hur det skulle sluta (eller ens ta vägen). Men kul blev det! Hela Stockholms dragmorsa, som en gång gjorde entré som Dödsdrugan i klädd Darth Vader-dräkt, gästades av alltifrån Günther, Arja och Anton Ewald till Carnita Molida, Diamond Dogs och Elecktra.

12 Efva & Evas duett (2014)
Det äkta paret förenades på scenen under popkvällen 2014 (som i övrigt lämnade MYCKET att önska) för att sjunga X-Models-hiten Två av oss ihop. Efva inledde för att sedan bjuda in sin äkta hälft på scenen i refrängen. Gåshud!

13 Victoria inviger Pride digitalt (2020)
Kronprinsessan Victoria höll ett fint och personligt invigningstal, tyvärr digitalt då vi befann oss i en pandemi, under Stockholm Pride 2020. Talet kändes i hjärtat när Kronprinsessan tryckte på att hon tyckte att det är ofattbart hur situationen är för HBTQ+människor i andra länder. Och när hon avslutade med orden ”Om du är en av dem som inte kan eller vågar vara öppen om vem du är, så vill jag bara att du ska veta en sak: Du har rätt att vara precis den du är, och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig”. Ett halvår senare utsågs Hennes Kungliga Höghet till Årets Hetero och inget kändes mer rätt: Här blev Victoria vår Drottning.

14 Invigningstalare (1998-2023)
Genom åren har vi fått höra en mängd olika invigningstalare. Mest omskriven (då i alla fall) var den gravida mannen Thomas Beatie som invigningstalare 2011 då temat var ”öppenhet”. 2004 var det biskop Caroline Krook, 2005 Stockholms länspolismästare Carin Götblad på temat ”Hatbrott och homofobi” och 2009 var temat ”Hetero” och då fick Magnus Betnér invigningstala. Mest oväntad? 2008 invigningstalade den indiske homoprinsen Manvendra Singh Gohil på det diffusa temat ”Swedish Sin, Breaking Borders”.

15 Öl & avvisningar på Pridehouse (2016)
2016 var det oroligt på Pride House efter att deltagare från ”Pride Järva”(en kontroversiell Prideparad med kopplingar till en främlingsfientlig sajt) dök upp och drack öl i Kulturhuset. Flera blev avvisade, bland dem fd chefredaktören för SD:s tidning, Jan Sjunnesson, som bröt mot fotoförbudet som råder på Pride House. Sjunnesson menade att de inte var där för att provocera utan bara dricka öl. Efter detta tillkallade Stockholm Pride och RFSL ett extra-möte för att diskutera Pride House som trygg och säker mötesplats.

16 Världens första partiledardebatt om hbtq-frågor på Pride House (2006)
Valåret 2006 bjöd RFSL in partiledarna för debatt i Pride House, och Fredrik Reinfeldt (M), Maud Olofsson (C ), Lars Leijonborg (FP/L), Göran Hägglund (KD), Maria Wetterstrand (MP), Lars Ohly (V), Gudrun Schyman (FI) och Nils Lundgren (Junilistan) var på plats. Statsminister Göran Persson kunde dock inte. Regerande S ville skicka andra representanter, men det ville inte RFSL: Partiledare, eller inga representanter alls. RFSL arrangerade dock andra utfrågningar av partierna under hela Pride-veckan och då var jämställdhetsminister Jens Orback med.

17 90´s (2009-2010)
Innan Vi som älskar 90-talet blev den gigantiska endagsfestival som den är idag råddade producenten Anders Olsson ihop fantastiska 90´s-firanden för Stockholm Pride. Tänk att vi 2010 fick en helkväll med Lisa Ekdahl, Emilia, Vengaboys, Sash! Dj Leva, Jessica Folcker, Look Twice, Dr Bombay och Rednex! Och året innan gästade hitshärliga artister som Dr Alban, Pandora och E-type! Sing Halleluja indeed!

18 Flatgalan (2013-2014)
Moa Svan styrde upp flatafton i parken tillsammans med Nour El-Refai och delade bland annat ut pris till Årets Flata och Årets Stolthet. Under de hyllade kvällarna gästade Beatrice Eli, Nilla Fischer och Silvana Imam.

19 Kinkykvarteret (2014-)
Stockholm Pridepark blev lite mer edge 2014 då ett par entusiaster från Stockholms läder-, fetisch och BDSM-scen gick samman för att bjuda besökarna på en plats där vi kunde utmana och bryta normer samtidigt som intresse väcktes för en scen som varit förpassad till mörka källarlokaler.

20 Babsans ”nära-döden-bungybugg” (2009)
Den 30 juli kl 18.00 2009 stod Babsan och svajade i långklänning och klackar 90 meter ovanför Tantolundens stenhårda yta. Babsan hade då lovat att hoppa bungyjump. Det rosahåriga yrvädret berättar för QX att arrangörerna var skeptiska till att hon skulle hoppa iklädd strumpbyxor, små damsandaletter och en rosa paljettklänning med hög slits.
Lars-Åke berättar: ”De satte på två skydd runt mina vrister och ben med ett stort kardborreband. De frågade om min vikt, men jag ljög och sa 82 fast jag vägde 92 kg, ja, det var dumt. Sen fick jag en säkerhetslina runt midjan, OM något skulle hända. Och det gjorde det så klart. Jag åkte upp i liften, det var skithögt, och där uppe skulle man stå med ryggen ut och falla bakåt! Det var så otäckt. Sen tippade jag ut baklänges och dök ner mot backen! Så hemskt! Jag trodde aldrig fallet skulle ta slut. Men så kom första knycken när resåren var helt utsträckt och jag kände hur jag gled ur med bägge fötterna ut dessa vristband. Men jag lyckades flexa ena foten så ett ben satt kvar i benskydden. När andra ”guppet” kom hängde jag i ett ben!”
Lars-Åke berättar att det hela var både skrämmande och kul, och att han faktiskt hoppat en gång till efter detta.
Men då i jeans.

21 Stjärnor i massor (1998-2022)
Här är några av de som stått på scenen under Stockholm Pride: Mel C, Robin S, Right Said Fred, Samantha Fox, Thomas Stenström, Agnes, Lisa Miskovsky, Laleh, Tove Styrke, Melody Club, A-Teens, Norlie & KKV, Icona Pop, Orup, Nina Persson, Hazell Dean, Love Generation, Marc Almond, Miss Li, Rebecka Thörnqvist, West End Girls, Darin, Nordman, Sahara Hotnights, Army of Lovers, Alcazar, BWO, September, MA Numminen, Gina G, Lill-Babs, Crucified Barbara, Lambretta, Moneybrother, Amanda Jensen, Betty, Kool & The Gang, och såklart Eurovision-vinnare som Loreen, Alexander Rybak, Carola, Charlotte Perrelli, Emmelie De Forest, Sertab, Helena Paparizou, Anne-Marie David, Kalush Orchestra, Conchita, Måns, Ruslana, Dana International, Johnny Logan, Sandra Kim, Teach-In, Nicole, Bobbysocks, Herreys och Marija Šerifovic.

22 Village People-Willis (2019)
YMCA? YMC-Nej. För det var ofokuserat, trött och rörigt när en av Stockholm Prides stora bokningar intog scenen 2019. Village Peoples Victor Willis intog scenen 2019 med allt annat än energi när han betade av bandets hits i en tight polisuniform.

23 Lervälling (2010)
Numer är Pridepark på fast mark då plattorna som läggs ut över i princip hela Pridepark gör att vi slipper vandra i blöta. Annat var det 2010 då Pride för första och enda gången hölls framför Sjöhistoriska museet. Minns ni lervällingen som uppstod under regnovädret på schlagertorsdagen? Hade Emil Henrohn varit där hade han sjungit ”Lera, Lera Lera”

24 Porr på Pridehouse (2011)
Fredagen den 5 augusti arrangerade Stockholm Pride i samarbete med RFSL Porn Star Talk på Kulturhustaket. Till detta hade amerikanska bögporrstjärnorna Michael Brandon och Scott Spears bjudits in för att tillsammans med Buck Angel (AKA The Man with a Pussy) prata om porrbranschen och svara på frågor. Kontroversiellt? Ja. Populärt? Ja.

25 Festerna (1998-2022)
Avslutningsvis vill vi nämna alla de fantastiska fester som anordnats under Stockholm Pride genom åren – som RFSL:s enormt populära Tjejfest. Alla svettiga Underklädesfester som Petter Wallenberg stått för. QX Party Factory’s egen fest på Münchenbryggeriet 1998 då Christer Lindarw uppträdde till Madonnas Frozen och hade en ENORM svart klänning på sig som täckte hela scenen. När han sedan börjar dra upp klänningen döljer sig ett 20-tal nakna killar under den och publiken bjöds ett hav av vältränade och nakna rumpor. Vidare har vi Navid Kabiris alla välbesökta Mr Gay-fester med gäster som Scissor Sisters Jake Shears, The Real Housewives-ikonen Erika Jayne, och Drag Race-ikonerna Detox och Alyssa Edwards. Sylvester & QX gemensamma Father Please Forgive Me Feast. Gunn Lundemos alla grandiosa tjejfester, både med och utan Katja. Moxys massiva Pridesatsningar med hundratals brudar som festar som att det inte finns nån morgondag. Peter och Eriks fester på Münchenbryggeriet med enorma dansgolv. Staffan Ridelbergs fester som fick publiken att dansa till tunga beats varje Pride. Stockwig på Trädgården! Mums Mums med Pianotransan! Cleans fest 2011 med Amanda Lepore! Summer Night City med PerQX! FemmeQ-festerna på Nalen! Slicks galna kvällar på Kägelbanan! Miss Ingas ”I tvåan” med The Blue Bunny!
Und so weiter.