Efterdebatten om avdelningen Queers Against Fascisms avdelning där Rojavakommittéerna deltog med sin Erdoğan-docka, denna gång med huvudet upp och med regnbågsflaggan i handen, fick Stockholm Prides ordförande Fredrik Saweståhl att märkbart irriterad över mediebevakningen och X (tidigare Twitter)-debatten uttala sig som han själv beskrev som ”glasklart”.

– Stockholm Pride har inte framfört några synpunkter i några sammanhang på den här dockans närvaro eller att man får protestera mot länder som förtrycker hbtq-personer, det hela bygger på ett missförstånd, sa han i P1 Morgon i en debatt med Sören Juvas, tidigare förbundsordförande i RFSL som kritiserat det han inte uppfattat som tydliga besked från Stockholm Pride rörande dockan av den turkiske presidenten.

Turkiets UD fördömde redan på lördagen, strax efter paraden ”å det starkaste” ”händelserna under ett event” och ville påminna Sverige om sina åtaganden att agera mot PKK aktiviteter.

Debatten fick fart efter en intervju på söndagen med Stockholm Prides  vice ordförande Michal Budryk som berättade att Stockholm Pride bett de som bar PKK-flaggor i paraden i Queers Against Fascisms avdelning att avlägsna sig. Det fick flera debattörer att via social medier reagera och ifrågasätta varför Stockholm Pride har synpunkter på ett inslag som kritiserar en president med en tydlig hbtqi-negativ agenda inkluderat förbud mot Pride-firanden.

Rosa/Svarta blocket med kurdiska YPJ-milisens flagga.

Tidigare i år bars kurdiska kvinnoförsvarets YPJ-flaggor och PKK-flaggor i Malmö Prides parad i det ”svart/rosa”-blocket tillsammans med budskapen ”Fuck Nato, Fuck Erdoğan och Fuck vapenexport”. Det uppmärksammades dock inte av turkiska myndigheter.