– I grund och botten är jag en nördig person som identifierar mig för mycket med mitt jobb samtidigt som jag försöker att inte ta det på för stort allvar.
Fouad Youcefi är 34 år och sedan i januari i år SVTs utrikeskorrespondent i USA. Många fick upp ögonen för Fouad när han sände live från stormningen av Kapitolium i Washington 2021 eller på valnatten här hemma i höstas när han presenterade siffror och valdistrikt som ingen annan.
Fouad bor i Washington DC med sin fru Evelina ”i ett område där majoriteten är hbtq” och där han brukar hänga på en nyöppnad och charmig liten gaybar.
– Men nu när det varit Pride i stan har det varit hiskeligt mycket folk där, jag vet inte vad brandmyndigheten hade sagt om de såg mängden gäster, säger han och skrattar.
Vi ses i Peter Knutsons fotostudio. Medan jag ställer frågor till Fouad har han fått i uppdrag att knyta slipsarna till bilderna vi ska ta. Sex bilder, sex slipsar. En för varje färg i regnbågsflaggan.
Hade du kunnat placera ut rätt färg på rätt plats i regnbågsflaggan?
– Nej, det måste jag erkänna att jag inte kunnat. Men det finns väl flera olika flaggor numera.
Fouad har koll. Livet som utrikeskorrespondent i USA under våren har inneburit flera reportage om bland annat transpersoners situation som är allt annat än munter.
– Det har varit mycket fokus på transfrågan i USA. Transpersoner själva säger att det pågår en attack mot dem.
I många av USA:s delstater blir lagstiftningen allt mer restriktiv med inskränkningar i skolundervisningen om vilka böcker som skolbarn ska få läsa etc.
– Jag gjorde ett reportage om en 16-årig transkille från Montana som från och med oktober inte längre kommer få sin testosteronbehandling. Han sa själv att han kommer flytta till Minnesota då, för där hade han hört att han skulle få den hjälp han behöver för att fortsätta sin behandling.
Fouad berättar hur oerhört polariserat USA är.
– Många pratar men ingen lyssnar, säger han. Och diskussionerna är så oerhört aggressiva. Det är två sidor som har sprungit åt helt olika håll.
Sedan 2019 har Fouad besökt större delen av USA och han visar upp en bild i mobilen där man ser hur många delstater han besökt. 42 stycken har det blivit hittills om man räknar på hans mycket strikta sätt.
– Dels måste jag ha sovit där, dels måste syftet med resan ha varit att åka just dit. Det räcker inte med att jag bara ha kört igenom eller sovit en natt på väg någonstans.
Och att han trivs med jobbet som korrespondent går inte att ta miste på.
– Om man är en person som tycker om att träffa människor, läsa på om en massa ämnen, och inte tröttnar på den berg- och dalbana som USA är som land så är

Fouad Youcefi

det fantastiskt. Visst kan det vara lurigt att få ihop det med relationer och det är mycket jobb, men det är ett privilegium att var utrikeskorre i USA.
Nu har han dock semester hemma i Sverige och dagen efter vi ses ska han på det svenskaste man kan tänka sig, Allsång på Skansen.
– Vi ska dit med två gaykompisar faktiskt. Daniel och Martin som vi lärde känna på ett bröllop i Spanien. Två underbara personer vars relation jag faktiskt både beundrar och inspireras av i min egen relation. De är ständigt omtänksamma, överraskar varandra och är otroliga middagsvärdar. De är väldigt fina vänner.
Jag såg även på ditt instagram att du gjorde ett reportage om två killar i USA för några år sedan.
– Ja, Tim och Raphael, det var våra grannar i New York när vi bodde där 2019. Jag gjorde en grej på dem inför 50-årsfirandet av Stonewall. De har varit ett par sedan 70-talet och det syns fortfarande hur kära de är i varandra.
Fouad är född i Algeriet men kom till Sverige när han bara var 1,5 år.
Algeriet är ju inte ett land som får mig att tänka Happy Pride direkt, hur kommer det sig att du är så öppensinnad vad gäller människors olikheter och hbtq?
– Jag tror helt enkelt man formas av sin tid och sin uppväxt, men även av de människor man har runt sig. Jag umgicks med öppna människor i gymnasiet och när jag senare befann sig i festsammanhang vet jag att vi hade flera i vårt umgänge som varit öppet gay. Så det har liksom aldrig varit en grej för mig, jag har helt ärligt inte ägnat människors sexualitet någon tanke tror jag.
När Fouad och han fru gifte sig 2021 spretade gästlistan rätt rejält. Det var straighta, bögar, araber, svenskar och andra i en salig blandning.
– Jag var väl lite fundersam innan hur det skulle gå men det var mitt i pandemin och hela min släkt kunde inte komma, men det blev en underbar helg där alla skrattade och grät med varandra – och med ett och annat grovhångel på dansgolvet sent på natten (skrattar).”
Ok Mr Utrikeskorre i USA, sista frågan, hur går det i USA-valet nästa år?
– Oooohhh… fråga mig igen efter valet (skrattar). Jag tror ingen levande människa har varit med om en liknande valrörelse som vi har framför oss i USA. Det är allt jag kan säga.