Till helgen väntar Nerike Pride, vilket innefattar Sveriges sjätte största stad, Örebro, med omnejd. I år har man valt att lägga regnbågsfirandet under en lördag och söndag för att så många som möjligt ska ha möjligheten att delta i aktiviteterna. Clara Larsson är huvudarrangören RFSL:s projektledare för Nerike Pride 2023 och ser fram emot sensommarfirandet.

– Vi på RFSL ordnar en del saker under året, men i övrigt är det ju inte mycket som händer för HBTQ+personer, så Pride känns oerhört viktigt. Jag upplever att det finns ett större queer-community, men att det inte är så synligt.
Clara berättar att många företag som tidigare varit med är fortsatt positiva till att vara med igen under detta Pride, och till paraden på söndag har många ekipage föranmälts. Förra året, det första i RFSL:s regi, gick uppskattningsvis 4000-4500 i paraden.

Paraden kommer i helgen att starta på söndag vid Virginska gymnasiet på Fabriksgatan kl 14 för att sedan ta en alternativ väg på grund av ombyggnader i staden. Normalt går man Drottninggatan fram, men nu blir det en avstickare till Våghustorget innan man når Stadsparken där Pride Park finns. Där återfinns företag, föreningar och partier som har aktiviteter och egna tält. RFSL själva har en regnbågsshop där de erbjuder massor av regnbågsprylar.

Inna paraden på lördag anordnar QX tillsammans med Scandic Örebro Central en pre-parad-brunch. Där kan man inta en fullspäckad brunchbuffé för 295 kr innan en stolt tar plats i årets parad.
Jimmy Myhrinder, hotelldirektör/General Manager är förväntansfull.
– Vi Pride-pimpar för fullt, spelar musik och kör en förlängning av frukosten som man kan ta del av innan paraden börjar 14. Vi ligger på ca 15 minuters promenad från paradstarten och det blir en kul start på en härlig dag.
Jimmy själv är relativt nyinflyttad till Lindesberg, fem mil från Örebro, och upplever Örebro som en kulturell och konstnärlig stad.
– Jag ser ofta gayfolk på stan och upplever att det finns ett kul nattliv här, så det känns spännande att se hur Pride kommer förstärka det.

Tre kul punkter ur helgens program:

13:00 Lördag
Filmvisning Stockholm, 1982
I samband med World Aids Day i fjol släppte RFSL och RFSL Ungdom filmen Stockholm, 1982 som uppmärksammade att det var 40 år sedan den första aidsdiagnosen ställdes i Sverige. Medverkar gör bland annat Steve Sjöquist, som har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin. Pridehouse, ABF, Fredsgatan 18.

16:00 Lördag
Kalle Norwald: HBTQ+ en förkortning med bred innebörd
”Att ha en grundläggande kunskap om hbtq, hur personer som definierar sig inom hbtq-spektrat mår och hur vi bäst bemöter en människa för att den ska känna sig trygg, säker och respekterad gör mötet med alla människor bättre. Det är kort sagt både nödvändigt och samhällsnyttigt att ha kunskap om hbtq-begreppet. Tv-bekanta föreläsaren och författaren Kalle Norwald (socionom, psykoterapeut, specialist i sexologisk rådgivning) besöker Pride House, ABF, Fredsgatan 18.

22:00 Lördag
Officiella Pridefesten
Makeriet och RFSL Örebro bjuder in till fest, dans och dragshow. På scenen syns den fantastiska dragshow-gruppen Rainbow Girls som annars arrangerar Makeriets klubb Rainbow Room. Biljetter köps genom Tickster HÄR eller i dörren! Entré 100 kr, Kungsgatan 3