När paraden var över skulle Eslöv Prides styrelse fira. De gick till en lokal restaurang när situationen plötsligt blev hotfull. Män utanför restaurangen började riva i flaggor som satt uppe runt restaurangen och försökte bränna ner dem. Som åtgärd behövde restaurangen låsa alla dörrar när två män och en kvinna försökte ta sig in.
Det kändes väldigt hotfullt. Vi var helt skärrade, berättar Eslöv Prides ordförande Billie Viberg för QX.

Polisen kallades till platsen, men lyckades inte gripa någon. Senare på kvällen när restaurangägaren skulle gå till tåget på väg hem så blev det återigen uppståndelse. Några personer gick fram till ägaren och uppträdde hotfullt. De sa till ägaren att de skulle bränna ned restaurangen eftersom de hade hållit i ett Pride-firande.
– Då går man ett steg för långt. När restaurangen gör en fin sak av det hela och så händer det här, säger Billie Viberg. 

Även när kvällen tog slut för styrelsen och alla skulle röra sig hemåt uppfattades läget som osäkert. De bestämde sig för att ingen fick gå hem ensam efter att en annan styrelsemedlem tidigare under dagen hade fått oönskat besök hemma. Det gäng som senare på kvällen betedde sig hotfullt vid restaurangen hade stått utanför hennes dörr och knackat.
– Hon vågade inte öppna dörren och allt kändes väldigt hotfullt. Pojkvännen fick springa hem, och vi fick ta hand om henne för hon var väldigt skärrad, säger Billie. 

Så tillsammans såg de alla till att alla kom hem säkert.

När det kommer till säkerhet och öppenhet i Eslöv för HBTQ+personer i Eslöv är Billie skeptisk.
– Det är ett ämne som splittrar ett samhälle. Det finns många som känner sig utsatta och inte vågar vara öppna, berättar Billie.
Hen känner sig själv utsatt och vågar inte gå ut ensam längre. Under paraden bar Billie ett överfallslarm för att känna sig trygg.

Idag är hen fortfarande rädd för sin och styrelsens säkerhet. Men det hindrar inte att Pride fortsätter i Eslöv.
– Det har tänts en glöd inom oss och vi kommer absolut köra nästa år igen. Det här ger oss bekräftelse på att Pride behövs. 

Ett antal incidenter drabbade även andra Pride-deltagare tidigare under dagen under Eslöv Pride. Bland annat utsattes paraden för äggkastning, folk drog i deltagares flaggor och människor kastade vatten som luktade illa mot Pride-firare.

Middagen på restaurangen var trevlig innan det blev hotfullt.
Paraden var lyckad trots trakasserier.