Den Sydney-baserade judiska hbtq+organisationen Dayenu planerade av säkerhetsskäl att ställa in sitt deltagande i Mardi Gras i år. Det rapporterar Sydney Star Observer.

Orsaken var att gruppen reagerat på att Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras (SGLMG) VD Gil Beckwith tagit ställning i konflikten mellan Israel och Hamas genom att på nyårsafton formulera krav på eld upphör i Gaza-kriget. Gruppen säger att de inte blivit tillfrågade innan uttalandet gjordes och benämner även den lokala kampanjgruppen ”Pride in Protest” som anti-semitisk.

Dayenu skriver i sitt uttalande om sin tveksamhet att ”på grund av en aggressiv och pågående antisemitisk kampanj av Pride in Protest, och brist på konsultation från Mardi Gras, omprövar Dayenu vårt engagemang i Fair Day och Mardi Gras Parade. Vi är oroliga för våra medlemmars säkerhet i Sydneys queera miljöer.”

Organisationen Pride in Protest kommenterade till Sydney Star Observer att ”sionism är en extrem höger-ideologi som är särskild från judendom”. De säger även att ”om du är judisk och önskar delta i Mardi Gras utan att pressas av sinister att stötta folkmord, så är du välkommen att gå med oss”. Organisationen SGLMG säger att det är lika engagerade för hbtqi+personers säkerhet i Israel som i Palestina och lika stödjande för judar och palestinier i hbtqi+communityt i Sydney.

”Vi förstår komplexiteten och känsligheten i sådana frågor och vilken inverkan de kan ha på individer inom vårt samhälle. Det är inte vår avsikt att orsaka ångest eller känslor av osäkerhet,” formulerades en reaktion från SGLMG till Sydney Star Observer.

Till den judiska australiska nyhetsstationen PLUS 61J sa Dayenu i fredags att man trots oro för säkerhet nu valt att delta.

– Det har aldrig varit viktigare för oss att ta steget upp och vara stolta över vårt judiska arv, vara stolta över vår queera identitet och fira vår unika plats i Mardi Gras-familjen, med stöd av vår judiska gemenskap som står starka vid våra sidor med kärlek, förklarade Dayenus ordförande David Klarnett för PLUS 61J.

Enligt uppgifterna till PLUS 61J kommer Pride in Protest att ha en paradvagn och avdelning på temat ”Vi kräver ett fritt Palestina” och ”Trans Pride, Not Genocide” (Trans Pride, inte folkmord). Den judiska gruppen kommer gå med, trots oro för att Pride in Protest kommer locka ”extrema” deltagare.

Flera judiska grupper i Sydney har visat sitt stöd till Dayenu och kommer gå med i deras del av årets parad. Dayenu kommer diskutera säkerhetsfrågor vid ett möte nu i veckan med Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras.