Årets Pride-firandet fortsätter efter Eskilstuna med West Pride i Göteborg. Redan för en vecka sedan hissades regnbågsflaggorna och informationscentret i Nordstan kom i bruk!
West Pride går i år under temat ”En konstig festival” och vill med det lyfta frågeställningen om vad som egentligen är konstigt och inte.
På invigningsdagen nu på onsdag kan man på stadsbiblioteket se resultatet av det arbete som en grupp konstnärer skapat på temat. Och just i området kring Götaplatsen kommer i år ”regnbågskvarteret” att hålla till. De olika kulturinstitutionerna har alla på olika sätt öppnat upp för festivalen som om du hänger kring Poseidon-statyn så har du garanterat nära till det mesta som sker seminarie- och kulturmässigt under festivalens fem mest hektiska dagar.
Ett hett tips är att inte bara fixera sig vid Poseidon-statyn utan låt blicken dessutom leta sig till vänster på Konstmuseet där Carl Milles djupt homofilt anstrukna staty Vingarne står på en piedestal.
Vill du ta paus från seminarier och kulturella intryck är Regnbågsparken ett utmärkt alternativ. Nedför Avenyn till Bältesspännarparken går man med lätt och hamnar då i ett ”häng”-område med informationstält och ett stort tält för olika uppträdanden och samtal. Här hittar du även QX Shop-tältet med det nödvändigaste för att dekorera sig under och efter Pridefestivalen!
Med unga raska ben tar sig de som inte passerat för många decennier till Frilagret vid Heurlins plats där West Pride ung håller till under hela festivalen med ett program framtaget just för yngre hbtq-personer och såklart kompisar.
Regnbågsgalan, som brukar avsluta festivalen, har i år flyttats till öppningskvällen nu på onsdag. Galan leds av Magnus Carlsson och Anne-Lie Rydé och på scen står även Tomas Di Leva, Jasmine Kara, Könsförrädare, Pink Pistols. Start 20.00 och så finns det såklart tid för att pröva nya Helix berg och dalbana med 4,3 G-krafter!
Paraden hålls traditionsenligt på söndag men i år är det samling på Götaplatsen och paraden avslutas i Trädgårdsföreningen där det blir queer allsång.
Eldar inför paraden gör stjärnskottet Soraya Post från Feministiskt initiativ, Göteborgs HBTQ-kommunalråd Thomas Martinsson (mp), Integrations- och hbt-minister Erik Ullenhag (fp), Mona Sahlin (s) och artisten tillika vänsterpartisten Jesper Odelberg. Och väl färdigparaderade är det landshövdingen Lars Bäckströms tur följt av Anneli Hulthén (s) och Jonas Ransgård (m), kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande.
Det blir såklart även Lesbisk Festival och det blir West Coast in Leather-fester och fetischfester. Bee Bar satsar som vanligt extra och håller högt tempo onsdag till lördag natt innan man bidrar till paradens dansantare delar.
Fester på stan? Såklart! Förutom BeeBar, flat- och läderkalasen och ungdomsfester så är det, sista fredagen i månaden som WestPride sammanfaller med, Queer på Park Lane! Djungelhästen intar Stadsteatern, Katja och Gunn har fest i Trädgården på onsdag och fixar avslutningsfest på söndag och på fredag är det även Way Out Night-fest på Henriksdal.
Gretas som fixat och trixat med sina lokaler har Grand Opening fredag och lördag mitt under kokande Pride-festival! Så. Ja alltså. Pride är också en enorm fest!
Programpunkterna uppdelade på de olika dagarna och platserna hittar du såklart i QX GayMap. Surfa runt och festa säkert!