Pride i Vingåker har hamnat i blåsväder efter att ett internt meningsutbyte mellan styrelsemedlemmar i Vingåkerbygdens Pride läckt ut, berättar KKuriren.se (KatrineholmsKuriren).

Delar av styrelsen var upprörda över att den moderatledda kommunens Kultur- och Fritidsnämnd inte beviljat föreningen de sökta 70 000 kronor för att arrangera en Pride Day den 17 augusti. Istället fick de 35 000 kronor. Ett beslut som i en första vända fick Vingåkerbygdens Pride att ilsket säga via KKuriren.se att politiker inte skulle bjudas in till firandet.

Kassören Christer Glaumann, även socialdemokratisk lokalpolitiker och föreningens ordförande Margareta Karlsson skrev raljerande i en intern chat om kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) som ställt sig bakom beslutet att bara ge hälften av pengarna i stöd till Pride-arrangemanget.

I den läckta delen av konversationen skriver Glaumann:”Pennfors föreslår bögafton i ridhuset med prova på för oerfarna killar! Kul idé???”

Karlsson svarar: ”Vad ska dom prova på? Vad är dom oerfarna på? Hästar eller ska dom sätta på varandra? Verkar tveksamt.

Glaumann svarar: ”Inte vet jsg vad hon menar. Hennes uppfattning om Pride tydligen.”

Den läckta chatten fick styrelsemedlemmen och moderata lokalpolitikern Anders Sjöholm att lämna Pridestyrelsen. Sjöholm leder Kultur- och fritidsnämnden, men vid beslutet i april avstod han på grund av jäv från att agera ordförande och rösta när bidraget behandlades  Vid Kultur- och Fritidsnämndens möte reserverade sig Socialdemokraterna mot det halverade bidraget. Beslutet godkändes förutom av Moderaterna även av Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

De två ledamöterna i Pridestyrelsen har i efterhand beklagat den privata konversationen men också sagt till lokalmedia att det som läckts är taget ur sitt sammanhang. Oppositionsborgarrådet Robert Skoglund (S), en av initiativtagarna till Pridefirandet, säger till KKuriren.se att han nu oroar sig för att Pride kanske inte blir av som följd av ”stormen”.

 

Här firas Pride i Sverige under 2024.