En viss förvåning märks i de norska rapporterna om bland annat de svenska reaktionerna på att Fremskrittspartiets minister med ansvar för hbt-frågor, Solveig Horne, öppnade PrideHouse under fredagen.
Tre polisbilar fanns på plats utanför PrideHouse för att förebygga eventuella ordningsstörningar.
Kris Bue från gruppen Oslo Queer, var en av de som framfört protester och på sajten GaySir säger Bue att Hornes medverkan ”trashar hela grejen”, med EuroPride.
Vid öppningsceremonin då Horne inledde sitt tal möttes hon av burop och och några personer i publiken reste sig och höll plakat med citat från det Horne tidigare uttalat i hbt-frågor.
Horne själv säger till Gaysir.no att det inte var trevligt att bli utbuad ”men vi folkvalda måste stå ut med sådant ibland”. Hon hoppades även bli bedömd för det hon gör som minister och inte det hon tidigare sagt och gjort.
RFSL i Sverige har sedan det blev känt att Horne fått uppdraget att inviga PrideHouse hotat ställa in sin medverkan i EuroPride. I en debatt i svenska P3 tidigare i veckan framförde hon kritiken mot att ett parti hon definierar som rasistiskt normaliseras genom att bjudas in av den norska hbt-rörelsen.
Hans Heen Sikkeland från LLH-Oslo (Norges motsvarighet till RFSL) framförde i P3-diskussionen lätt irriterad över kritiken från RFSL att det är ”de lokala aktivisterna” som bäst kan situationen i sitt eget land och menade att RFSL genom sina påtryckningar bryter mot denna princip i internationellt samarbete.
I ett pressmeddelande från RFSLs Ulrika Westerlund och RFSL Ungdoms Gisela Janis sägs att de valt att bojkotta invigningen av EuroPride och konstaterar att skillnaderna mellan den svenska och den norska hbt-rörelsen ”är mycket stora”. Men man kommer att hålla ett seminarium om ”hbt-rörelsens antirasistiska ansvar”. Representanter från RFSL, LLH och organisationen Skeiv Verden kommer att delta.
Till norska hbt-tidningen Blikk säger LLHs förbundsordförande Bård Nylund att han inte uppfattar Fremskrittspartiet som ”homofobt, transfobt, rasistiskt och fascistisk”.
– Om det är utgångspunkten för diskussionen är jag inte intresserad av att delta i den, säger han.
Fremskrittspartiet har aktivt agerat mot det könsneutrala äktenskapet och Horne har uttalat sig ”tveksamt” om att barn skall få läsa ”homohistorier” i förskolan. I partiets program understryks att ideologin är ”liberalistisk” och att man står på en ”norsk og vestlig tradisjon og kulturarv med basis i det kristne livssyn”. Partiet är kritisk mot invandring utanför EES-området och vill se en striktare politik på området. Nyligen har Norge infört förbud mot tiggeri efter att fattiga europeiska medborgare inom EES-området kommit till Norge för att hitta försörjning.
I partiprogrammet nämns inte hbt-frågor men under rubriken tolerans sägs att det finns frågor som inte omfattas i princip och handlingsprogram och anger där som enda exempel på detta ”spørsmål om adopsjonsmuligheter for homofile, ekteskapslovens innretning og assistert befruktning.”
Därmed säger man att partiet specifikt inte vill ta ställning i frågor som rör homosexuellas familjebildning.
Sympatisörer till Fremskrittspartiet kommer att medverka vid EuroPride-paraden nästa lördag.

Se klippet från NRK när Solveig Horne blir utbuad vid öppningen av Pride House