Under tisdagen meddelade EuroPride att statsminister Erna Solberg (Høyre) inviger PridePark. Förra veckan öppnade socialministern, från högerpopulistiska Fremskrittspartiet, Solveig Horne Pride House vilket möttes av protester på plats och hård kritik från RFSL och RFSL Ungdom i Sverige liksom från SETA i Finland.
Erna Solbergs parti Høyre har sedan lång tid varit ett av Europas mest hbt-vänliga bland de konservativa partierna, så statsministerns deltagande lär få ett tydligt mer positivt bemötande.

Karl Johan är smyckat till Pride

Pride Park byggs just nu för fullt på Rådhusplassen vid vattnet bakom Rådhuset och på legendariska paradgatan Karl Johan har EuroPride smyckat reklampelarna med sina budskap.
Till skillnad från vid Stockholm Pride är parken öppen med gratis inträde, men arrangörerna säljer ett EuroPass som ger entré till de större festerna och två konserter på Sentrum Scene med Margaret Breger respektive Josefin Winther.
På lördag blir det parad med start och slut på Rådhusplassen.
Denna sista vecka i juni är det även Pride i Helsingfors och på torsdag till lördag är det Pride i Västerås. På söndag drar så Sundsvall Pride igång. Totalt arrangeras i år Pridefestivaler i dryga 20 svenska städer. I Finland blir det förutom Helsingfors snart även Pride i till övervägande delen svenskspråkiga Jakobstad och dessutom har Åland sin första Pridefestival i juli.


Här hittar du datumen till alla Pridefestivaler världen runt