Verksamhetschefen Tasso Stafilidis gör i år sitt sista år, men lämnar med flaggan i topp.
– Det känns så klart vemodigt då jag inte missat en enda festival sedan starten 2007. Vi sliter hårt för att skapa festivalen varje år och det finns inga alternativ när utvecklingen i världen och i Sverige gått bakåt. Vi kommer fortsätta att stå upp mot hat och förtryck varje dag och vi kan tyvärr inte ta våra vunna rättigheter för givna, säger Tasso Stafilidis.

Den som tar över efter Tasso är nuvarande marknads- och utvecklingschefen Agnes Rudbo.
– Mitt arbete kommer fortsätta med att utveckla både partnerskap och utbildningsverksamhet för att vi skall få ännu djupare HBTQI kompetens för alla som kommer i kontakt med oss. Utöver det ser jag självklart fram emot att få fortsätta utveckla den fantastiska festival som West Pride är och se till att festivalen växer både i program, aktiviteter och lockar ännu fler besökare till Göteborg, säger Agnes Rudbo.

Idag den 10 juni öppnar Pride House, ett nav för seminarier, samtal och diskussioner om HBTQI-rättigheter. Programpunkterna genomförs på Trappscenen i Stadsbiblioteket och kulturinstitutionerna runt Götaplatsen.

Pride Park
Pride Park slår upp portarna på torsdag på Kungstorget där det blir scen, utställarområde och servering, 12 till midnatt, med restaurangpartnern Mr Lac. Pride Park öppnar 15.00 under torsdagen och har öppet från 12.00- midnatt fredag och lördag.

Anders Olsson är precis som tidigare år programansvarig för scenen i Pride Park.
– För mig har det varit viktigt att främst lyfta fram artister och band från vårt eget queera HBTQi-community. På scenen i Pride Park blir det en härlig blandning av feministisk punk, queerig soul, lesbisk Hip Hop, svulstig komma-ut-pop och Sveriges just nu bästa dragkings och dragqueens. Det blir även opera, nyckelharpa, körmusik, musikalnummer med en queerig twist och en och annan saxofon på scenen!

Vad väntar då? Jo:

Pride Parks första kväll (19-23) bjuder på en sprakande regnbågsfest i två akter som leds av Cherry Wilder.  Det blir pop med Abe Raham, queer vispop med Jonna Randen, icke normativ hip hop av Göteborgsrapparen Mollgan,  folkmusik med Fredy Clue och queerig soulpop med Claire Soukup. Dessutom hyllas bortgångna Tina Turner av Alex Falk, och så dyker Idol-bekante Love Strandberg upp. Plus en galashow med Drag Race Sverige-vinnaren  Admira. 

Det blir även invigningstal av “Motionsckness”, Milo-Lee Medin, och Göteborgs Stads stadsdirektör Eva Hessman. Under invigningen medverkar även styrelsens ordförande Ronnie Hallgren, Tasso Stafilidis och Agnes Rudbo.

På fredagen (19-23) blir det Queermania, West Prides nya scenshow, under ledning av dragfavoriten Gretchen. Då väntar med dragkings och dragqueens plus burlesk med en twist, opera och queer scenkonst.
 Det mesta håller vi hemligt men jag kan avslöja att bland annat Imaa QueenPotato PotatoMiss DiamondEndigo, Sinfluencer och The Meatbaby medverkar. Dessutom inleds kvällen med kunglig stjärnglans, avslöjar Daniel Sallmander som satt ihop kvällen.

Kamferdrops.

Lördagen blir det stor fest efter paraden (14-16). Där Gretchen tar emot med hemliga gäster. Efter det tar musikjournalisten och P3-profilen Tina Mehrafzoon över och leder kvällen med Elecktra,  danska ESC-stjärnan SABA  och lesbiska rapparen Bell. Lägg därtill Sylve med West Prides officiella Pridelåt, Julia Alfrida, Kamferdrops, Göteborgs hip hop-stjärna Baby Mala och Idol -favoriten Isak Uddström. Plus punk med Stor som Lola och Amanda Cy.

Paraden
Start kl 13.00 vid Gustav Adolfs torg (samling 12.00), och sedan tågar den nya sträckningen mot Pride Park enligt följande: Östra Hamngatan, Kungsportsavenyn, Götaplatsen, Arkivgatan, Götabergsgatan, Vasaplatsen, Storgatan, Södra Allén, tillbaka på Kungsportsavenyn, Kungsportsplatsen och in till Kungstorget och Pride Park. West Prides parad lockar omkring 20 000 deltagare och är en stor folkfest.

Klicka här för WestPride tips i QX QueerMap