För andar året blir det på onsdag en Pride-dag i Norrtälje i Roslagen norr om Stockholm. Seminarier på dagen och så en fest på Club Salt på kvällen.
Sedan är det av över havet till Åland där Pride för första gången firas mellan den 16e och den 20 juli.
Mest uppmärksamhet i åtminstone rikssvensk media har Suzanne Osten fått inför Pride-firandet på Åland med med sin regi av operan Magnus-Maria om en ”hisnande intressant, alldeles sann historia” som nu först 300 år efter att den hände återberättas.
Maria Johansdotter följde 1702, som 19 åring, med sin styvfar i en vedskuta från Föglö i Ålands skärgård till Stockholm. Där började klä sig i manskläder och bytte identitet till Magnus. I Stockholm spelade Magnus nyckelharpa på krogarna i Gamla stan och arbetade som dräng och blev mycket populär bland pigorna.
När det uppdagades att Magnus var född som Maria grep ”rättvisan” in och Magnus-Maria dömdes för att ha utgett sig för att vara man.
Totalt blir det fem föreställningar på Åland med start det 15 juli och den 26 juli åker man vidare till Jakobstad där det då också firas Pride för att den 30 juli landa i Stockholms Pridefirande.
Men Åland Pride öppnar alltså den 16 juli med pompa och ståt då Lantrådet Camilla Gunell (s) och Kansliminister Wille Valve (m) tillsammans med Osten inviger veckans firande. Lantråd är Ålands motsvarighet till statsminister och kansliministern sitter i Ålands landskapsregering.
Att hela Åland ställt upp har kunnat ses i Visit Ålands kampanjer i svensk riksmedia där man annonserat flitigt för att locka rikssvenskar till firandet.
För de mer festsugna kan tipsas om att Alcazar står på scen på fredag i samband med en parallell festival i Mariehamn, RockOff-festivalen. Den bidrar dessutom på lördagen, efter Ålands första PrideParad, med Linda Bengtzing och E-Type på scen.
Lördagen inleds med en Regnbågsmässa i Sankt Görans kyrka med prästen Maria Båsk och teologen Katarina Gäddnäs.
Dessutom blir det Rugbymatch mellan Åland Stags Rugby Club och Stockholm Berserkers och själva paraden startar sedan 16.00 efter att färjorna från Kapellskär, Stockholm och Åbo har anlänt och går genom centrala Mariehamn.
Den stora avslutningsfesten hålls på Kino. Klok Pridedeltagare köper Pridebandet för €50 som ger inträde till RockOff-festerna fredag och lördag liksom avslutningsfesten på lördagsnatten.
Efter Åland Pride är det så Jakobstad som på finska sidan står för Pridefirandet medan det på svenska sidan laddas för Stockholm Pride.