– Robert Fux och Daniel är tillbaka med burleskfesten!

Under fredagskvällen återvänder succén Burleskfesten till Prideparks scen. Superpopuläre Robert Fux är tillbaka som konfrencier och Daniel Sallmander producerar och regisserar.

Ni är tillbaka efter förra årets succé, var det givet att komma tillbaka?
Daniel: Burlesken blev en glädjeinjektion och publikreaktionerna överväldigande positiva. Det är min ambition att etablera fredagen som en av de återkommande höjdpunkterna, full av överraskningar.
Robert: I år är ju publikens förväntningar uppskruvade till max och som konferencier tänker jag göra allt som står i min makt för att upprätthålla så lite lag och ordning som möjligt på och runt scenen, då blir det allra bäst har jag lärt mig.

För någon som missade förra året, berätta vad kvällen innebär!
Daniel: Överraskningsmomentet är viktigt, men det blir en eggande, gränsöverskridande och utmanande timme…

Vilka dyker upp på scenen?
Daniel: Vi fortsätter samarbetet med Circus Arts som i fjol gav Burnt Out Punks sprakande eldshow. Nu ger vi nya nummer där skickliga artister vågar trotsa vad vi tror är fysiskt möjligt och varvar det med klassiska grandiosa burlesknummer. Dessutom kryddar jag med spektakulär dragshow och återupplivar den utdöda kastratsången.
Robert: Vi blandar högt och lågt, naket och invirat, inhemskt och internationellt i en fantastisk röra av artister, och själv tänker jag fortsätta vara vara min gamla vanliga inkarnation av Nina Hagen, Morran och Gudrun Sjödén. ”Fredagsmys från helvetet”, lite den känslan.”

Vad är egentligen burlesk, jag har en bild av Dita von Teese och kvinnor som visar brösten?
Daniel: Ursprungligen stammar burlesken ur folkliga parodier på klassiska opera- eller teaterstycken men de varietéföreställningar vi idag tänker på hade sin storhetstid på 20-, 30- och 40-talen. Där handlade det ofta, fast långt ifrån alltid, om just bara bröst. Men den sköna sensuella konstarten tappade humorn och ironin och ersattes med renodlade strip tease klubbar, vilka har väldigt lite gemensamt med vad vi står för. Det vi gör benämns Neo-Burlesque och har sedan 90-talet blivit alltmer populärt, inte minst genom solister som Dita von Teese. De senaste åren har burlesken flutit ihop med nycirkusen och idag kan det nästan vara svårt att skilja dem åt. Det ser jag som en naturlig utveckling. Båda konstformerna använder kroppen som verktyg och vill ömsom kittla ömsom förbluffa publiken. Det skall vara vackert och underhållande, glamoröst och sensuellt utan att bli pornografiskt.

Vad är det som är så kul och intressant med burlesk?
Daniel: Det är en spännande konstform som hela tiden förnyar sig utan att släppa taget om sina historiska rötter. Den ska vara inkluderande, tilltalande och vibrerande. I det tycker jag den är lik Priderörelsen och gör sig därför utmärkt på vår scen

Robert Fux frontar kvällen, ett givet val?
Daniel: Robert Fux är enormt populär i alla sammanhang men en burleskkväll utan honom hade varit omöjlig för mig att skapa. På ett briljant sätt kombinerar han intelligens med kvickhet och han är en skicklig improvisatör. Dessutom är hans kreativa kostymer oslagbara.

I fjol gästade en då relativt okänd Conchita och i år kommer hon tillbaka som superstjärna, har ni liknade blivande stjärnor i uppställningen?
Daniel: När min kollega Hans Marklund visade bidraget That’s what I am från den österrikiska Eurovisionuttagningen var det självklart att försöka få hit henne. Hon gjorde såklart succé jag ser fram emot att träffa henne igen efter ett minst sagt omtumlande år, åtminstone för en av oss.
Det är svårt att sia om framtiden för årets stjärnor, men visst vore det roligt om burleskgalan på Stockholm Pride blev språngbräda för en internationell karriär.

När startar kvällen?
Daniel: Vi rekommenderar alla att befinna sig i Pride Park kring kl. 21.00.
Robert: Jag hoppas den börjar igod tid då jag i ilfart åker från repetitionerna på Stadsteatern, där jag snart har premiär på monologen ”Ansvaret är vårt” den 16 augusti, till Pride park för att leda galan och sen direkt från burleskgalan i pridepark till Göta Källare för att sitta i juryn för Mr Gay. Blir en lång, galet intensiv späckad dag och natt. Precis som jag gillar.