– Nattklubbslivet lämnar lite att önska i Malmö idag när vi står utan en regelbunden veckoklubb, säger Jonny Werner, som är känd Dj i Malmö, en av medlemmarna i draggruppen Cabaret Moulin samt låtskrivare och make till Elecktra.
– Idag består nattlivet i Malmö av flera olika undergroundklubbar och pop-up-ställen som är så nischade och där jag inte riktigt känner mig hemma, säger Jonny. Jag tycker det saknas ett ställe för oss som gillar ”dragshow, Aqua och schlager”. Det finns inte längre ett gayställe i Malmö där jag upplever att alla är välkomna som förr.
– Men jag vill verkligen lyfta fram Albin Ganovics klubbkvällar med Le Queer och det arbetet han gör, han är så entusiastisk och försöker verkligen få fart på Malmös hbtq-liv och där jag upplever att jag kan träffa på alla subkulturer av HBTQIA+ vilket jag tycker är kul.
Jonny var tidigare engagerad i Malmöklubben Wonk tillsammans med ägaren Joe. Men när Joe la ner det och sen tog med sig nya klubben Red Shoe bar till Köpenhamn så fanns inget kvar på Malmös klubbhimmel för hbtq.
Varför har det inte kommit något nytt gayställe tror du?
– Jag tror det är en kombination av nya tider där hbtqia+ träffas online via appar kombinerat med avsaknad av en seriös intressent som vill köra varje vecka kommersiellt. Jag hoppas naturligtvis att någon tar den taktpinnen framöver för jag är av den gamla skolan – jag tycker det är trevligt att gå på ett ställe där jag träffar många likasinnade och inte behöver gissa om jag kan vara mig själv eller inte. Nu har jag dessutom åldern inne för att spela de gamla klassikerna på det ena partygolvet på en sådan kommande klubb.
Just nu är bristen på en gayklubb inget som upptar Jonnys tid, han har fullt upp med att hjälpa sin make Robins dragpersona Elecktra med alla uppträdanden, bokningar och ny musik.
– Grejen med Elecktra är att hon drar alla sorters människor, det är helt fantastiskt att se. Gamla och unga älskar henne. Igår var hon på en mellanstadieskola och uppträdde och det var helt fantastiskt. I slutet slängde sig nästan alla barnen över henne och sjöng med i Banne Maj och ville ta i henne (skrattar). Jag filmade allt men tyvärr kan jag inte lägga ut något klipp då jag inte vill lägga ut filmer på skolbarn, men det värmde verkligen mitt hjärta att se. Jag blev otroligt blödig!
Jonny är även en av medlemmarna i draggruppen Cabaret Moulin, en grupp som lagts lite på is nu när Elecktra tar all tid. Men nästa år hoppas han att gruppen ska sätta upp något nytt. Och drömmen om en liten storstadsturné där de besöker Malmö, Göteborg och Stockholm lever kvar.
– Här i Malmö säljer vi alltid slut men det är ju hemmaplan, i Göteborg och Stockholm har vi ingen aning om hur vi skulle tas emot.
Vad gör du under Malmö Pride?
– I år ska jag bland annat sitta med i en paneldebatt om Malmös gayuteliv, ”Dåtid, nutid och framtid”. Jag representerar dåtiden. Det ska bli kul. Sen ska Elecktra vara med på avslutningsfesten så vi missar tyvärr paraden. Men den har jag gått i så många gånger så det är okej att missa för jag vet att jag kommer gå i många fler i framtiden.
Slutligen, om någon ber dig öppna ett nytt gayställe i Malmö, vad säger du då?
– Vet du, det är det absolut första jag skulle göra om jag vann en massa miljoner på lotto, men tills dess får någon annan öppna ett…