– Jag älskar Malmö. Jag skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans i Sverige.
Lou Mattei är 25 år och grundare av den queera bokhandeln Page 28 som ligger i Malmö. Även om hon avgick förra året som ordförande jobbar hon fortfarande kvar som volontär. Och hon drog snabbt igång ett nytt projekt – Prisma – ett nordiskt queerlitterärt bokpris som delades ut på Malmö Opera för första gången förra året. Dessutom jobbar hon på en vinbar. Fullt upp alltså.

Hur kom det sig att du hamnade i Malmö, jag hör nämligen lite östgötska när du pratar?
– Haha. Det stämmer, jag är uppväxt i Linköping. Jag kom till Malmö för att jag blev dumpad av min tjej, säger hon och skrattar. Så var det. Jag gick på folkhögskola i Ljungskile. Men när min tjej dumpade mig innan jul så kände jag inte att jag ville åka tillbaka så jag tog helt enkelt mitt pick och pack och flyttade till Malmö. Det var 2019 och det är det bästa jag gjort.
Lou bor idag med sin fästmö och hennes barn i Malmö. Hon har precis kommit hem från Paris där hon har studerat franska och litteraturvetenskap i ett halvår då hon ska bli översättare. Lou pratar flytande franska då hennes pappa är från Frankrike.
Hon brinner för queer litteratur och när hon var engagerad i Page 28 anordnade hon poesikvällar och författarbesök. Sara Stridsberg är den svenska favoritförfattaren.
– Men mycket av mitt litteraturintresse är franskspråkig, queer, lesbisk och feministisk litteratur…Det var även därför jag var i Paris för att upptäcka den lite mer och för att jag kan känna mig lite ensam i mitt intresse här hemma.

Så, hur är hbtq-livet i Malmö då tycker du?
– När jag var i Paris nu så reflekterade jag över att det var så blandat i åldrar på hbtq-ställena i Paris. På lesbiska barer var det alla från 65 till 18-åringar. Det tycker jag är sällsynt här. Det queerkulturuella livet blir mest för de yngre här hemma och tyvärr mer segregerat, både vad gäller ålder och identitet, det är lite synd.
– Men just nu finns det ju inga fysiska ställen att gå till i Malmö. Det arrangeras roliga och bra klubbkvällar och event men inga fasta, fysiska platser för hbtq-personer, vilket verkligen saknas.
Lou var även med och arrangerade Lesbisk frukost med Lesbisk Makt för några år sedan.
– Vi körde ungefär en gång i månaden, men covid satte stopp för det. Men där upptäckte vi att det var många som träffades på dessa frukostar och sen blev ett par, vilket är fantastiskt. Så är det även på Page 28, där engagerar sig många och hittar varandra. Det är så viktigt att det finns mötesplatser för hbtq-personer, allt kan inte ske via mobilen.
Förutom det stora litterära intresset har Lou även ett alter ego, i dragkingen Billy PanPiska, som är läderbög.
– Åh, jag älskar honom jättemycket. Jag brukar uppträda tillsammans med en kompis som kallar sig Nippy Slips. Vi har ett dragkingkollektiv som heter Cocky.
Finns det nån chans att man kan springa på Billy PanPiska under Malmö Pride?
– (skrattar) Ja, det kan hända att Billy dyker upp, kanske i sällskap med Lady Busty och Miss Shameless. Mer säger jag inte…