– QX träffar Conchita Wurst

I kväll står hon på scenen i Pridepark för att inviga Stockholm Pride. Qx träffade Conchita Wurst under eftermiddagen.

Hur många städer och länder har du besökt sedan du vann i Köpenhamn?
– Åh, jag vet inte! Jag njuter av allting alldeles för sent, först när jag lämnat städerna egentligen. Det bästa är ju att vara i stan ett längre tag som här i Stockholm. Men oftast är det bara snabba besök där man stannar två nätter och ger intervjuer hela tiden. Jag skulle gärna se mer av städerna jag är i.

Du har ju blivit en ikon för HBTQ-personer över hela världen sedan din vinst och alla har en åsikt om dig, har du ett särskilt minne som rör detta?
– Jag känner mig inte bekväm i att kallas ikon eller förebild, för jag har aldrig utgett mig för att vara det. Jag kan inte bära det ansvaret, för jag är inte perfekt. Jag är så rädd att folk ska bli besvikna på mig då. Jag är ju bara jag och säger vad JAG tycker och känner. Jag har haft så många fantastiska möten de senaste året. Med gaycommunityt är det som att vara med familjen. Även om jag står på scenen så är jag en av er. Det är inte som Lady Gaga, en ouppnåelig artist.
– Men det finns en grej jag kommer att tänka på. Jag har fått mycket hat för den jag är och en man hörde av sig till mig och sa: ”Jag hatar ditt utseende och jag tycker att du är så onödig i vårt samhälle. Men jag måste säga att även om jag fortfarande ogillar din uppenbarelse så är du inte dum. Du är smart. Och det ger jag dig”. Det kan låta hemskt att han sa så, men man behöver inte älska allting utan bara acceptera att det finns. Och det är lite ”what I´m all about”.

Är du rädd att ditt budskap ska överskugga din musik?
– Nej inte alls. Jag fattar att folk vill kategorisera, att dela in i seriös eller eller oseriös, allvarligt och lättsamt. Men alla artister har ju båda delarna. Och jag fattar att det politiska buskapet ändå hamnar i fokus just nu med tanke på hur världen ser ut och det köper jag. När det gäller min musik så tar jag god tid på mig. Jag vill göra nåt som betyder något, musik som jag älskar.

Hur ska du följa upp nu då, vad står Conchita musikaliskt?
– Det är så svårt! Jag älskar så många stilar och har inte bestämt mig än. Jag vill ha en bredd men ändå en rikting. Det är ju ett viktigt beslut eftersom jag inte vill försvinna från branschen imorgon.

Så blir nästa singel uptempo eller en ballad?
– Vi får se. Det finns både uptempo och ballader…

Är du singel?
– Ja. det är jag. (Conchita ler)

Vad kollar du efter för kille?
– Ingen faktiskt… Jag måste säga att en man vid min sida just nu skulle vara en väldigt ledsen man. Det här är min tid och det skulle inte vara schyst att dra in en kille i det. Om vi skulle ligga i sängen och kolla på tv så skulle det ringa konstant och jag skulle inte kunna ge honom den tiden han ska ha av mig.

Men lite flirtande har du inget emot?
– Jag älskar att flirta! Och man kan inte planera kärleken, händer det så händer det…