Kön ringlade lång in till föredraget ”Fittan i teori och praktik” på Pridehouse. Sexualupplysarna Suzann Larsdotter och Renita Sörensdotter lärde oss hur fittan funkar och hur man bäst tillfredsställer den.

Vad är det viktigaste att känna till om fittan?
– Att klitoris oftast är den viktigaste delen att stimulera för att få orgasm. På klitorisollonet finns mellan 8 000 och 10 000 nervtrådar, säger Suzann.
– Att man kan tillfredställa den genom andra tekniker än gnugg och slick. Till exempel så kan man dra i de inre eller yttre blygdläpparna, sätta på klädnypor eller klappa på venusberget, säger Renita.

Både Renita och Suzann har fått orgasm på gymmet. Renita i maskinen ”sittande vadpress” och Suzann i en magmaskin.
– Ett bra tips att nå orgasm är att öva upp sin bäckenbottenmuskulatur, genom knipövningar, tipsar Renita.

Hur gör man om man inte kan få orgasm?
– Jag tror att alla kan få det. Bara att man inte vet hur man når dit. Det kan också handla om att man har kroppsfobi, att man överlåter orgasmen till sin partner, att man inte vet vad man tycker om, eller att det är otillräcklig stimulans, säger Suzann.

Om man bara kan komma med sexleksaker då?
– För vissa är det så att det behövs mer kraftig vibration till exempel. Men det är ju inget konstigt att använda vibratorer. För andra kan det handla om att de inte känner sig avslappnade, säger Renita.

Vad har du för sexråd?
– Var nyfiken, utforska och våga prata. Först måste man lära sig vad man tycker om och därefter så behöver man lära sig att uttrycka vad man vill.

Det blev fullsatt i dag. Hur känns det att så många ville gå på föredraget?
– Man märker att kunskapsnivån är låg och fortfarande i dag är det så att många unga tjejer inte vet hur fittan fungerar eller ser ut, säger Suzann.

Varför behövs ett sådant här seminarium?
– För att få ett bättre sexliv och ta makten över kroppen. Vi måste lära oss att prata om sexualitet, säger Renita.

Lång kö.