En vandring genom den lesbiska historien

I’m Every Lesbian heter stadsvandringen som är en del av utställningen EN EGEN RÖST – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme, som visas på Malmö Konstmuseum under sommaren 2014. Projektet är ett samarbete med Sommarscen Malmö och Regnbågsfestivalen – Malmö Pride. Sofia Hulten är hjärnan bakom vandringen och hon har rest runt och gjort vandringar i bland annat Tirana, Belgrad och Norrköping. Nu är hon i Malmö och du har chansen att få uppleva en historisk vandring genom staden.

Vad handlar stadsvandringen om?
– Stadsvandringen I’m Every Lesbian är en stadsvandring i jag-form som utifrån intervjuer med lesbiska som bor i Malmö presenterar delar av stadens lesbiska historia. Tidigare har jag gjort projektet i Tirana, Albanien, i Belgrad, Serbien och i Norrköping. I höst kommer projektet fortsätta till Boxholm i Östergötland samt till Tensta i Stockholm. Under våren 2015 planerar jag att genomföra det i Minsk, Vitryssland. I Malmö är projektet en del av utställningen EN EGEN RÖST på Malmö Konstmuseum och samproduceras med Malmö Sommarscen och Regnbågsfestivalen – Malmö Pride.

Är det en fysisk vandring där en går på stadens gator eller är det en form av föreläsning?
– Det är en stadsvandring där publiken tillsammans med mig får upptäcka Malmös lesbiska historia. Vandringen finns även som audioguide på både svenska och engelska så om en inte kan gå med så går det alldeles utmärkt att ladda ner den på sofiahultin.com/IEL. Anledningen att jag gör det som en fysisk stadsvandring är bland annat just för att den lesbiska historien osynliggjorts, både i normativ historieskrivning och inom HBTQI-historia. Då är det viktigt att låta de lesbiska historierna få ta plats i det mest offentliga rummet – på gatan.

Skulle du säga att Malmö är en lesbisk stad?
– Både ja och nej. Malmö har, som många andra städer, ingen uttalat lesbisk fysisk samlingsplats. Inget lesbiskt café, bar eller kulturhus. Men samtidigt händer det och har hänt mycket spännande saker här och vissa platser är lesbiska även om de inte har en ”Lesbisk”-skylt. Som Kallbadhuset och brygga 8 på Ribersborg, Möllan eller puben Azalee.

Hur kom du på den här idén?
– Jag har i mitt konstnärliga arbete länga intresserat mig för marginaliserade historier. De berättelser som sällan får synas på en plats eftersom de flesta har en förkärlek för det konventionella och för att få sina fördomar bekräftade. Så när jag fick frågan av The Unstraight Museum att åka till Albanien förra sommaren och jobba med HBTQI-communityt där så kändes detta som ett spännande vinkel.

Vad ser du själv fram emot under Regnbågsfestivalen?
– Jag ser fram emot att äntligen få se Ester Martin Bergsmarks film Nånting måste gå sönder på söndag i Folkets Park samt att slippa se en massa företag i paraden på lördag.

Och vad får en absolut inte missa?
– Tyvärr kommer jag att missa föreläsningen med Valerie Kyeyune Backström och Belinda Macauley om HBTQI-rörelsens problem med att vara inkluderande mot rasifierade personer. Om jag inte hade haft stadsvandringen hade jag lätt gått på den. Newcomerkvällen på Moriskan på onsdagen tror jag också blir intressant och viktig.

Vill du vandra så bege dig till Stortorget klockan 19:00 antingen onsdag 6aug eller torsdag 7aug.