På onsdag startar Gotland Pride som därmed blir den tredje regnbågsfestivalen i rad. Efter invigningsarrangemangen på Länsteatern tar en maratonläsning av Jonas Gardells ”Torska aldrig tårar utan handskar” vid. En läsning som man räknar med kommer att ta ca ett dygn. På onsdagskvällen kan de som redan läst boken ta en paus för att gå till Domkyrkan där sjukhusdiakonen Steve Sjökvist berättar om ”ett liv med hiv”.
Onsdag är också första dagen för Café Pride som har öppet från lunch till sent varje dag på Rindiborgen under festivalen. På kvällstid öppnar även Pridebar som håller till på Clarion Hotel Wisby i källaren till Kitchen & Table.
Festivalen pågår fram till söndag och har ett brett utbud för ungdomar centrerat kring Puma ungdomsgård. Stående inslag under veckan är dessutom flera yoga-träffar och film visas under flera av Pride-dagarna.
På torsdag står lokalpolitiken i centrum då de politiska partierna på ön har mingel och debatt. En garanterat glädjefylld kväll blir det på kvällen då Sean-Magnus står på Clarion Hotel Wisbys scen med sin superpopulära kabaréföreställning.
För de som har massa energi i kroppen som behöver få utlopp rekommenderas istället att pröva på Roller Derby! Tuffa tacklingar i A7-hallen!
På fredag kväll blir det Regnbågsdisco för de unga på Puma medan de äldre samlas på Wisby Strand där ”Gotlands viktigaste fest” gästas av ”Sveriges viktigaste artist” – Silvana Imam. Öppet till 02 och ett arrangemang av kulturföreningen ”De duschande vännerna”.
Men innan fest är det seminarier som gäller! Bland annat besöker Del LaGrace Volcano Fenix ungdomshus och Queering Sápmi är hos Länsteatern.
Efter en fredag med fest är det på lördag dags för giftassugna att ta sig till Domkyrkan för Drop-In-vigsel. Men då hindersprövning krävs är det inte gårdagskvällens flirt man kan sy ihop sig med! För alla, gifte eller ej, blir det regnbågsmässa på lördagskvällen och lördag är också dagen då Golden ladies, föreningen för mogna hbt-kvinnor, gör sin debut på Gotland.
Lördagsgesten går i Burlesquens tecken och inleds med att operastjärnan Rickard Söderberg levererar reflektioner kring livet, mångfalden och just opera. När burlesque-festen tar vid är det Ida Andersson band som underhåller liksom Dj Annika Wassén.
Absolut sista programpunkt för Pride på Gotland blir visningen av filmen ”The secret diaries of Miss Anne Lister”, på Folkets bio.
Hela programmet hittar du i QX GayMap och på festivalens hemsida gotlandpride.se.
Att ta sig till ön är lätt och nu när det varken är Stockholms- Medeltids- eller Almedalsvecka finns det dessutom hotellrum lediga!


PS: Sveriges sista Pridefestival för i år hålls i Skellefteå och samtidigt med Gotland Pride kan de som bor mer västerut även tipsas om att Pride firas i norska Tromsø. Hela Pridekalendern här – uppdateras löpande!