Efter framgångarna i Pajala med Tornedalen Pride och i Kiruna med Sápmi Pride är det nu dags för Malmfälten och Gällivare att få upp hbtq-frågan på dagordningen.
Organisationen Ett Gällivare för Alla har satt samman ett två dagars program inkluderat utställningen Queering Sámpi på Gällivare Museum.
Och bakom festivalen har även storföretag som LKAB och Boliden ställt sig liksom en rad organisationer och lokala företag.
– Vi stöttar med engagemang, pengar och närvaro, medarbetare från Boliden Aitik kommer att vara med och synas i paraden under parollen ”Ett arbetsliv för alla”. Vi uppmuntrar även våra samarbetspartners att vara med och passar på att ta upp mångfald på våra arbetsplatser. Helt enkelt ett bra tillfälle att lyfta diskussion kring mångfald, säger Mats Pettersson, personalchef Boliden Aitik.
Och från kommunen är tongångarna lika positiva i det pressmeddelande som sänts ut.
– Vi tycker det är vår skyldighet att supporta engagemang som bidrar till kommunens sociala och kosmopolitiska utveckling, säger Andreas Hinzer, utvecklingschef Gällivare kommun.
Centrum för festivalen är Stacken på Storgatan och här blir det under de två dagarna förutom fika och häng även samtal om transkamp. Tobias Poggats som varit med att arrangera Sámpi Pride håller i ett samtal om queera erfarenheter och på lördagen, efter paraden, blir det även ett panelsamtal om vad Gällivare kan göra för att bli ett öppnare samhälle. I panelen sitter författaren Maja Larsson, ”Någon måste berätta”, bloggaren Rasmus Näslund och Mia Edin på Face of Gällivare.
Paraden, som inleds med pepp vid 12 på lördagen, blir den självklara höjdpunkten. Samlingen för pepp sker vid gröna scenen på torget utanför Gällivare Museum och Stacken.



Skyltfönster inför Pridehelgen i Gällivare

Gaymap listar världens alla Pride-festivaler

[ingress]Nu kan du enkelt hitta Pride-festivalerna runt om i världen. Genom en egen sida på QX GayMap listas i datumordning när och var Pride firas.[/ingress]