I år är det klart att RFSL står ansvariga för den årliga och enormt framgångsrika Pridefestivalen i Söderhamn. Och under tisdagen kom bilderna på en av festivalens kanske gottigaste inslag: Pridebakelsen.
– Söderhamn Pride ser det som en stor ära att TeWe’s konditori på detta sätt väljer att ta ställning för att visa vikten av mångfald och inkludering i samhället, berättar Majsan Keller en av eldsjälarna bakom den allt mer regnbågsglimrande Hälsingestaden.
Årets Pridefestival i Söderhamn hålls den 25e till 31 maj och det är klart att Nino Ramsby är på plats och att det blir fest med Dj Pamela och Bernhard. Bland föreläsarna märks bland andra amerikanske Buck Angels som återkommer efter förar årets succé liksom Saga Becker och Drillpojken.
I tisdags meddelades även att Säffle kommer få en egen Pridefestival. Viktor Kotjerba och Linnéa Lyckerius som är engagerade i kulturföreningen Promotorerna säger till Säffle Tidning att man inspirerats efter att på QX GayGala sett hur förra årets första Pridefestivaler fick ta emot tidningens Hederspris.
”Kan Pajala så kan vi” konstaterar de två och konstaterar att medan Pajala ”bara” har 2000 invånare så har Säffle 15 000. Exakt datum har ännu inte meddelats.
Nästa på tur att anordna Pride är dock Åre, där festivalen inleds på torsdag med, förutom skidåkning och After Ski, temat Företagardag. På fredag blir det Pridetorg, det blir föreläsningar om HIV och om situationen i Uganda liksom med ”fitnessbögen” Tony Khwanma och artisten Rickard Engfors, följt av ”snuskbingo” med RFSL, Stand Up med Patrik Larsson och Özz Nûjen, After Ski och så på kvällen fest på Wallmans och det officiella Pridepartyt med Dj Pamela.
På lördagen blir det mer seminarier, bland annat med föräldrar till hbtq-barn, Rgenbågsmässa, Pridetorget och Prideparad i skidbacken liksom såklart en radda After Ski och fester på kvällen. Lördagsnatten avslutas med ett Joi Party där Pamela återkommer med en spelning.
QX Shop har inlett samarbete med flera Pridefestivaler landet runt och vi kan skvallra om att Åre kommer vara regnbågsglimrande så det förslår, allt från butiker till sopbilar som visar sin support!Se utdelningen av Årets Hederspris på QX GayGala


Skyltfönster inför Pridehelgen i Gällivare

Gaymap listar världens alla Pride-festivaler

[ingress]Här kan du enkelt hitta Pride-festivalerna runt om i världen. Genom en egen sida på QX GayMap listas i datumordning när och var Pride firas.[/ingress]