Efter förra årets 2500 deltagare i Växjös Prideparad satsar nu arrangörerna på att det på lördag kommer 4000 till paraden med efterföljande folkfest i Linnéparken.
– Ett skäl till det är att stödet kommer från så många håll. Kommunen, länsstyrelsen, regionen, privata sponsorer, alla verkar satsa på Växjös Pridevecka, berättar projektledaren Andreas Dahl.
Under måndagen startade Prideveckan med ett digert program såväl dag som kvällstid. Den officiella invigningen på måndagen sker vid ”Speakers Corner” mitt i centrum vid 17.00 följt va fest på PM.
Ledorden för veckan – Frihet, Kunskap, Kärlek – tycks ha gått hem och blivit viktiga menar arrangörerna och har gått ut med uppmaningen att de olika grupper som deltar skall tävla om vem som lyckas locka flest deltagare.
– Utmaningarna haglar när offentliga förvaltningar, idrottsföreningar, företag och skolor sporrar varandra att få med så många som möjligt, berättar Dahl.
70 programpunkter erbjuds under veckan och lika många grupper och paradvagnar har anmält sig till lördagens parad.
På den avslutande konserten sjunger Mariette Hansson, Panetoz och så förstås Robin Sköneskog som gjort årets Pridelåt Force Field.
-Jag är jättenöjd med programmet och artisterna. Det kommer att bli en folkfest, men att det är allvar också får man inte glömma. För många betyder det oerhört mycket att kunna delta i en Prideparad, betonar Andreas Dahl.
Att Pridefestivalerna växer upp som svampar ur jorden kan du se i QX listning av festivaler världen runt. Och att ”ärkefienden” Kalmar nu vill ta upp striden med Växjö kan man ana när det som först var den dag vid Ölandsbron nu utvecklats till en hel vecka även där.Programmet i QX GayMap

Växjö Pride måndag

Växjö Pride tisdag

Växjö Pride onsdag

Växjö Pride torsdag

Växjö Pride fredag

Växjö Pride lördag

Växjö Pride söndag