Antalet Pridefestivaler i Sverige växer så det knakar. Men få stadsdelar och kommuner runt de tre största svenska städerna har satsat på egna Pride-arrangemang.
Bergshamra, en stadsdel med kring 8000 invånare i Solna kommun, är ännu så länge det enda undantaget.
Här arrangeras på lördag, för det andra året, en parad dit de flesta lokala politiker kommer.
I år samlas man vid T-banestationens södra utgång och går genom Bergshamra för att sedan lyssna till underhållning av Andrés Esteche, Nino Ramsby och tal av RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund, Regnbågsmässans Malin Strindberg och Jesper Lindholm som arbetar med barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (s).
Till Mitt i Solna säger arrangörerna att man bett polisen närvara efter att en grupp vänsteraktivister förra året buade ut moderaternas talare Hanif Bali. I år har man valt att inte ha partipolitiska talare, utan bjudit in ”personer och organisationer som kan tänkas vara intressanta”.
Förutom buandet blev Bergshamra Prides första parad ett nytt och positivt inslag där 250 personer gick med.
I år, berättar arrangören Niklas Udd har 252 personer sagt via Facebook att man kommer på lördag. Därmed räknar de med att ”minst lika många” kommer i år.
Redan på torsdagskvällen kan de som vill fixa plakat och banderoller på Kafé Sjöstugan.
Bergshamra Pride blir den enda svenska Pride-festival som arrangeras samma helg som IDAHOT-dagen, Den internationella dagen mot Homo- och Transfobi. Dagen uppmärksammas varje år den 17 maj.