När jag var liten så var Elton John gift med en kvinna och Efva Attling med en man. George Michael, ständigt med en ny het fotomodell under armen, var mina jämnåriga tjejkompisars absoluta drömkille. David Bowie hade sedan länge lämnat Ziggy Stardust för kostym och slips, men Freddie Mercury ryktades möjligen, möjligen vara bisexuell. En av de få som sa rakt ut att han var homo var Boy George – och han var liksom alldeles för mycket popstjärna för att ens kännas som någonting verkligt för en tonårsbög i mörkaste Blekinge.

Det är därför jag känner mig sjukt stolt över att vi i senaste numret av QX kan lista 50 låtar med öppna HBTQ-artister. Inte främst för att det är en i mitt tycke jäkligt bra lista med musik (precis som livet är den inte bara party, men jag tycker ändå skrytsamt att den ändå borde funka perfekt på vilken Pride-förfest som helst) utan för att jag till och med varit tvungen att plocka bort en massa bra musik för att listan inte skulle bli för lång!

Regnbågsfavoriter som varit med ett tag (Eva Dahlgren! Pet Shop Boys! KD Lang! Peter Jöback!) har fått stå tillbaka för nyare stjärnor. Här trängs i stället Way Out West creddiga Courtney Barnett och SOAK med superstjärnor som Miley Cyrus och Sam Smith. Årets homo Silvana Imam får sjunga om sin kärlek till Beatrice Eli på samma lista som dansbandshärliga Diamond Dogz besjunger sin kärlek till Lotta Engberg.

Sedan är listan så klart inte perfekt. Långt ifrån. Att det fortfarande 2015 är fler killar än tjejer på en sådan här lista är så klart inte okej (okunskap och musiksmaken hos killen som ligger bakom kan vara avgörande faktorer här – inte bara ett strukturellt förtryck inom skivindustrin), och det faktum att alla utom en på listan är CIS-personer är så klart helt galet ruttet (Amanda Lepore kan ju dessutom kanske vara ungefär lika lätt att relatera till för en genomsnittlig transexuell tonåring i mörkaste Blekinge som Boy George var för mig).

Jag är ändå grymt stolt över denna lista för att den påminner mig om att vi ändå kommit en bra bit på vägen trots att kampen långt ifrån är över. Hoppas ni kan hitta något på den som gör er lika stolta också, och jag hoppas jag kan göra en ny lista med 50 andra, nya spännande HBTQ-artister redan nästa år.

Happy Pride!

Spotify-länk

AppleMusic-länk