Efter ett självmordsförsök för nio år sedan fann 38-åriga Sondra Karlsson-Osmancevic trygghet och gemenskap i Jehovas vittnen. Hon fick nya vänner som hon kunde dela sin starka gudstro med.

Men när en av hennes vänner blev utesluten ur församlingen för att hen berättade att hen är homosexuell fick hon en helt annan syn på vad det innebär att vara Jehovas vittne.
– Medlemmarna slutade hälsa på min vän och betraktade hen som död.

Händelsen blev en väckarklocka och hon bestämde sig för att ta ställning för hbtq-personer genom att arbeta som volontär under Örebro pride. Och hon kandiderade till ordförandeposten för årets Örebro Pride och fick den.
– Jag vet inte själv hur det är att vara gay, men jag har förstått att många hbtq-personer känner sig missförstådda och hatade. Det är något jag kan relatera till och jag vet också att många inte vågar komma ut. Jag vill ge en röst åt dem och visa att kärleken övervinner allt.

När församlingen fick veta att Sondra Karlsson-Osmancevic blivit vald till ordförande för Örebro Pride bestämde den sig för att genomföra en uteslutningsprocess.
– Jag får sms varje dag med bibelcitat och det har varit många samtal med medlemmarna. Nu ska jag snart träffa församlingens äldste och då bli utesluten formellt.

Hon säger att det har varit många tårar och sömnlösa nätter, några av hennes tidigare vänner har slutat att hälsa på henne och en av dem tar en annan buss för att slippa träffa henne.
– Det gör ont när de gör allt för att undvika mig och de säger att jag har förlorat min plats i det eviga paradiset. Men jag vill hellre fokusera på livet som finns här och nu.

Församlingens syn kan väl inte ha kommit som en chock för dig?
– När jag gick med hade jag så många andra frågor i huvudet och det var först när min vän blev utesluten som jag på riktigt förstod hur synen på hbtq-personer är.

Vilken syn hade du själv?
– Jag har alltid haft hbtq-personer omkring mig och det har aldrig varit något jag ens tänkt på.

Vad skulle du vilja säga till dem som anser att Jehovas Vittnen är en sekt?
– Det är ju sant i viss mån. Hjärnan är som inbäddad i bomull och man blir förändrad av att vara med där. Samtidigt har jag blivit en mer empatisk människa.

Kan man vara både Jehovas vittne och hbtq?
– Jag vet att flera personer som är Jehovas vittne bor i garderoben och så länge man inte lever ut det får man vara både och. Fast så ska det inte behöva vara.

Varför är det så viktigt för dig att ta ställning?
– Jag vill göra folk medvetna om hbtq-frågor. Först då kan vi förändra samhället och göra det mer accepterande.

QX har varit i kontakt med församlingens äldste, Roger Björk, som menar att det inte går att vara både Jehovas Vittne och Prideordförande.
– Vi diskuterar det här med Sondra och det är upp till henne att välja sida. Om man läser bibeln förstår man det.

Det står mycket i bibeln …
– Ja, och varje ord är viktigt.

Är inte kärleken störst av allt?
– Det som har hänt är en överträdelse.

Finns det inte saker att lära av varandra?
– Vad skulle det vara?

Så man får alltså inte vara både Prideordförande och Jehovas vittne?
– Hon har gått över gränsen genom att understödja rörelsen.

Och det är skäl nog att inte hälsa på henne?
– Det hittar du i bibeln.

Sondra Karlsson-Osmancevic kommer snarast att uteslutas ur församlingen. Men enligt henne finns det även personer kopplade till hbtq-rörelsen som reagerat negativt på att hon har kopplingar till Jehovas vittnen.
– De visste inte först, men när jag berättade var det flera som höll på att trilla av stolen. Vissa säger att de är emot Jehovas vittnen, men jag anser att man gör samma sak som församlingsmedlemmarna då, som säger att de är emot homo. Det finns fördomar åt båda håll som man måste jobba med.

Hur kommer Örebro Pride bli?
– Jag vill att allmänheten ska känna sig välkommen och att vi möts och finner gemenskap oavsett bakgrund.