SÖDERHAMN.
Utmed Söderalaån och utanför stadshuset hissades idag Regnbågsflaggorna för att markera att staden är med och firar i mångfaldens färger. För fjärde året hissas flaggorna i stan och en av de starkaste krafterna bakom Söderhamn Pride, Majs Keller är uppenbart rörd när QX talar med henne.
– Det är nu en verkligen känner stödet vi får från hela stan, säger hon till QX och berättar att det känns bättre och bättre år för år!
Inför lördagens parad lyfter Keller det enorma stöd som festivalen får från Söderhamns-idrotten. Även i år går de två elitlagen Broberg bandy och Söderhamns FF med.
– Idrottsföreninagarna i Söderhamn är helt otroliga, säger Keller. Jag har inte sett så mycket stöttning för någon parad än det vi har fått.
Hon är dessutom enormt glad att Härjedalen Pride kommer till Söderhamn för att även i år gå med i paraden.
– De var med förra året och tyckte det var så bra att de vill vara med i år igen, säger Keller stolt.
– En viktig nyhet för i år är att avdelningen Marching for those who can’t kommer att gå först, till och med innan Prideledarbilen, berättar Majs Keller. Den sektionen skall synas och bli ett tungt avstamp för hela paraden. Sedan kommer all gala och glädje.
Marching for those who can’t är en hyllning och solidaritetsdel till alla de hbtq-personer världen över som inte har möjlighet att gå i en Prideparad och till alla de som tvingas fly undan hbtq-hatiska samhällen.
I år är det även många politiker som går med i paraden. Från Vänsterpartiet kommer dess hbtq-politiske talesperson Hans Linde som tidigare på dagen har ett seminarium i Stadsbiblioteket. Kommunalrådet Sven Erik Lindestam (s), som under tisdagen hissade Regnbågsflaggorna, går med. Kristdemokraternas del leds av lokala politikern Maria Hanson Nielsen och grundaren till nätverket Öppna Kristdemokrater Anne-Sophie Sriwong.
Under fredagen kommer dessutom Barbro Westerholm (fp) till ett av festivalens många seminarier.
Skall vi tro SMHI så kommer lördagen bjuda på toppenväder för parad! Inte högsommarvärme, men väl strålande solsken.