Pride till Edsbyn för första gången

Den lilla staden Edsbyn har strax under 4000 invånare, ett systembolag, två matbutiker och nu sin alldeles egna Pridedag. RFSL Hälsingland är arrangör till det härliga initiativet tillsammans med Ovanåkers kommun. Regnbågsdagen går av stapeln klockan 12 den 19 augusti på Röda Kvarn. Där bjuds det på föreläsningar och uppträdanden från ett flertal artister.

Allt började med ett inlägg på Facebook från Kim Roos som är uppväxt i Edsbyn. I inlägget önskade han att Pride skulle inta staden. Majs Keller som är viceordförande och eventansvarig på RFSL Hälsingland såg önskemålet och tog kontakt med Ovanåkers kommun.
– Pride behövs mer än någonsin nu med tanke på vad som händer i världen och framförallt efter det fruktansvärda som har hänt i Orlando. Vi får aldrig sluta kämpa för den som behöver det, säger Majs.

Kommunen tog emot initiativet med öppna armar och är nu stolt medarrangör till Edsbyn Pride.
– Vi arbetar med att öka kunskapen om hbtq-personer situation bland vår personal och Edsbyn Pride breddar det arbetet. Pride kommer ha en viktig betydelse för personer i vår bygd som kommer känna att de flesta tycker att mångfald är positivt, för så tror jag att det är, säger Ulla-Marie Nilsson som är folkhälsosamordnare på Ovanåkers kommun.