När president Obama besökte Sverige hade han ett önskemål, att få träffa Siavosh Derakhti.
– Det var ett stort ögonblick. Det bästa var att han visade sin ödmjukhet, han berättade att han var jättestolt och att han följer vårt arbete nere i Malmö.

Det är inte bara USAs president som hyllat hans insats för att motverka rasism och antisemitism, Derakhti var även den första att få Raoul Wallenberg-priset 2013, och 2015 tog han emot Human Rights First Award.

När förfrågan om att invigningstala kom var det ingen tvekan på att svaret skulle bli ja.
– Det var blandade känslor men när de ringde tvekade jag inte en sekund. Det är viktigt att vi alla står enade speciellt med allt som händer runt om i världen. Samtidigt så tänkte jag på vad det här kommer få för konsekvenser. Jag kommer från en kultur och ett ursprungsland där man inte accepterar hbtq-personer. Men för mig är det viktigt att alla människor ska kunna leva som de är tillsammans, säger Derakhti till TV4.

Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson menar att Derakthi arbete kan kopplas ihop med hbtq-frågan.
– Stockholm Pride tar avstånd från alla typer av diskriminering. Kampen mot homofobi och transfobi hänger ihop med kampen mot rasism, islamofobi och antisemitism. Det är ofta samma personer som ägnar sig åt hat, hot och våld mot judar och muslimer som också gör det mot hbtq-personer, säger Valtersson.