I år storsatsar Stockholm Pride på Pride Kids området med ansiktsmålningar, pyssel och maskerad, och redan nu har glada regnbågsfamiljer hittat dit. Mamman Fanny är på plats med döttrarna Mira och Ester som har fullt upp i pysselhörnan.
– Det här är ett jättebra initiativ så att det finns något att göra för barnen också. Mina är ju för gamla för Öppna Förskolan, säger Fanny medan tjejerna har fullt upp med glittrande piprensare.

Under dagen är det döttrarna som bestämmer hur Pride ska firas, men på kvällen planerar hon att åka tillbaka för att se scenframträdanden.
– Annars brukar det inte vara så roligt för barnen här med uppträdanden och sena kvällar. Att det nu finns pyssel, teater och lite andra roliga grejer tror jag komma locka hit fler familjer, säger Fanny.

I Pride Kids finns det också en stor scen där teater Najkit kommer att hålla föreställningar.
– På lilla scen under dagtid kommer det vara vad vi kallar för interaktiv teater, det är för hela familjen riktat mot barn. På torsdag är det ”familjedagen”, då kommer gäst uppträdare som Behrang Miri och Super Peter från Barnkanalen göra lite olika framträdanden, säger Ejke Blomberg som är ordförande för teater Najkit.

Hur kommer Pride Kids påverka ”prajdandet”?

– Delvis för att det nu finns ett ställe dit barnfamiljer kan söka sig och där barn kan uppleva Pride-känslan. Sen blir det också bättre för de allra minsta barnen eftersom vi har ”det lugna rummet” i Gula Huset. Där kan man byta blöjor på de minsta barnen och komma bort för att ta det lite lugnt ett tag, säger Ejke.