Örebro Pride – ”Nu jäklar”

QX har tidigare skrivit om Örebro Prides ordförande Sondra Karlsson-Osmancevic som kör sitt första år på platsen. När hon tillträdde förlorade hon sin församling hos Jehovas vittnen då de bestämde sig för att utesluta henne.
– Det har varit mycket känslor inför och tagit mycket energi. Men nu är det snart dags och jag känner bara ”nu jäklar”, säger Sondra till QX.

I Pride Park som är i Stadsparken finns utställare, prova på sporter, hoppborg och DJ. Medan Pridehouse som hålls på Harrys bjuder på föreläsare och seminarium, här kommer PRO göra sin Pride-debut.
– De håller sitt seminarium på lördag vilket är jättespännande. Sexualitet slutar inte för att man blir gammal, säger Sondra.

Den officiella invigningen är på Harrys på fredag, som också kommer fungera som Pride House under helgen.
– Invigningen kostar 250 kronor och då får man mat och lyssna till tal. Det kommer bli lite ”röda mattan”-stämning. Vi har också ett Pridesmycke som delas ut under kvällen till tre aktörer som har gjort extra mycket för hbtq-personer. Jag kan avslöja att en av de som kommer få smycket är Fashion Pack. Med deras dragshow har de underhållit Örebro och spridit glädje i 20 år, säger Sondra.

På fredag kommer även författaren och journalisten Annika Hamrud hålla i föreläsningen ”Kan hbtq-personer ha ett kulturarv?” på ArkivCenter.
– Hbtq-personer får inte sin historia av sin ursprungsfamilj, om man vill känna till sin historia får man ta reda på den själv. På min föreläsning och i min kommande bok får man veta lite mer om just hbtq-personer som lever eller har levt i Örebro, säger Hamrud till QX.

På lördag är det äntligen dags för den stora Prideparaden som avgår klockan 18.00 från Scandic Grand Hotel med avslut i Pride Park där artister som Arja Saijonmaa, Anna Book, Molly Petterson Hammar och Ulrik Munther kommer att uppträda.

För de som inte har ”prajdat” klart på lördag kväll fortsätter festen på nattklubben Heaven med Örebro Pride Closing Party. Här kommer hbtq-favoriten Babsan bjuda på en midnattsshow medan DJ Leo B snurrar plattor på schlagergolvet och DJ Sam spelar det bästa av det senaste på housegolvet. Samma arrangör anordnar även en fest på fredagen där allt överskott skänks till Orlando Fonden.

Happy Pride Örebro!