Pridefiranden i Sverige och Norden har växt något enormt senaste åren. Sommarmånaderna blir för få för att alla skall samlas kring de få sol och värmesäkra dagarna. Årets sista Pridefest i Sverige startar därmed först den 1 december, i Piteå!
Nu i helgen är det Motalas tur att arrangera en parad med start 14.00 i Stadsparken. Förra året hölls paraden för första gången i fjol med omkring 1000 deltagare. I år hoppas de på en lika fin uppslutning – och vädrets makter verkar tala för det!Se privat inspelad film från Motalas första Prideparad!

Att de finlandssvenska städerna i Finland legat lång fram med Pridefiranden var inte minst Jakobstad ett bevis för då de 2014 samlade 2000 till den största paraden i Österbottens hbtq-historia!
I helgen är det två finska städer med svenskspråkig majoritet som firar Pride. Dels Ekenäs i söder, där Berndt Arell, chef för Nationalmuseum i Stockholm och en av Finlands tyngre kulturpersonligheter, håller invigningstal på det som heter Pride Raseborg. Finlandssvenska Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis och Miss Finland 2016 Helmi-Maaria Jokinen talar också och så blir det musikfest med bland annat jazzbandet Backyard Boogie, The Siewert Öholm Experience (Sic!) och Idol-stjärnan Simon Zion.
Pride fortsätter sedan med seminarier, film och slutligen en fest på kvällen.Inte långt från Ekenäs och Raseborg, norrut utmed kusten, blir det samtidigt Pridefirande i Pargas. Det är andra året som det arrangeras en Prideparad i stan. Samling vid ”Brankis”, dvs gamla brandstationen, vid 12.30 och efter ett tal av Marianna paraderas det för ”jämlikhet och sexuella minoriteters rättigheter.”
Med start på måndag blir det så Pride i en vecka i både Kalmarsund, där även Borgholm inkluderas i år, och Värmland med Karlstad som platsen för parad och arrangemang.


Skyltfönster inför Pridehelgen i Gällivare

Gaymap listar världens alla Pride-festivaler

[ingress]Följ QX listning av Pridefestivaler. Under fredagen uppdaterades flera nya festivaldatum världen över. Planera för din kommande semester![/ingress]