Under måndagen inleddes Värmland Pride med ”turnéstopp” i Kil, Grums, Säffle och Årjäng. En regnbågsfärgad husvagn inspirerar till lokalt engagemang och väcker intresse för Pridefirandet i Karlstad. Turnéstopp görs under tisdagen i Charlottenberg, Arvika, Sunne och Torsby, på onsdag i Filipstad, Storfors och Kristinehamn, torsdag i Hammarö, Forshaga och Munkfors och så på fredag återvänder husvagnen till Karlstad där även stadens Kulturfestival pågår.
– Det har varit jättebra, berättar Johanna Sköld från Värmland Pride för QX.
Husvagnen står ca 2 timmar på varje ort och de som besöker den kan fixa egna tygkassar och göra egna pins och tidningen QX finns med i vagnen.
– Så har vi med ett message board och folk kan fika och snacka lite, berättar Johanna Sköld.
– Vad är målet med turnén?
– Det är att sprida budskapet runt om i hela Värmland, säger Johanna Sköld. Många städer är små och HBTQ-frågor har inte diskuterats så mycket så vi hoppas kunna ge en tankeställare.
– Hur har reaktionerna varit hittills?
– Många har varit mycket positiva och sagt att de är glada att ”vi inte har glömts bort”, säger Joanna Sköld.
– Och så lockar ni väl folk till lördagens parkfest och parad i Karlstad?
– Precis! Det har vi sagt till många.
I just Karlstad genomförs under hela veckan olika seminarier och kulturevenemang, bland annat en fotoutställning av Freja Lindberg. Och det är öppet hus hos RFSL alla kvällarna. För ovanlighetens skull i Pridesammanhang så har Svenska Kyrkan inte med någon Regnbågsmässa under detta års Pride i Värmland.
På lördag blir det så parkfest och parad. 11.00 samlas det till förfest på Gubbholmen och vid 15.00 avgår paraden med avslutning i Museiparken där det blir parkfest med bland andra Freja Lindberg, Glitterlickin, Dismissed, Katthem och Mariette på scen.
Pride avslutas med tre fester: Dels för de yngre med en alkoholfri fest hos UNO, dels en fest på Korinder nattklubb och så arrangeras en Rave-fest arrangerad av Grupp 054. Techno-arrangörerna vill hylla hbtq-samhällets roll inom den elektroniska dansmusiken. Föranmälan krävs till den festen vars plats meddelas de som anmäler sig.
Motsvarigheten till Värmland Prides turnésatsning har tidigare genomförts iför Piteå Pride och när de i början av december i år har sin festival, inleds det även i år med en turné.


LaGaylia Frazier står på Pridescenen i Kalmar

Även i Kalmar har idén att inte fokusera hela festivalen till huvudorten anammats. När Pride under måndagen invigdes så var det i Borgholm på Öland. Till skillnad från i Värmland har Svenska Kyrkan flera programpunkter under veckan, bland annat Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo, seminarier och gudstjänster i Domkyrkan.
Likt i Växjö är Linnéuniversitetet engagerat med flera programpunkter under veckan och Kalmar Teater har öppet för Pridecafé med olika seminarier. På Folkan bio visas varje kväll spelfilmer med regnbågstema; Danish Girl, Pride, Brokeback Mountain och Billy Elliot.
Lördagens crescendo inleds redan 09.30 på morgonen i Kalmarsundparken. Djs, artister och Pridepepp fram till 14.00 då paraden avgår till Larmtorget. Väl där är det Babsan och LaGaylia Frazier DJ Agge och Dogge Doggelito som står för underhållningen. LayGaylia Frazier framför bland annat årets Pridelåt ”Love Train”.
Mer av Babsan – kan vi få nog av hennes sprudlande uppenbarlese!!! – blir det på Park Hermina mellan 22-03 underdet som är den ”officiella Pridefesten”.Nu är det bara att välja – öst eller väst!
Näst på tur, den 24 september, är Falun och Uddevalla följt av Linköping med start 26 september.

Turnén i Värmland – här kan du besöka husvagnen!
Tisdag 6 september:
Edas kommun, klockan 10.00 – 12.00 på Torget i Charlottenberg.
Arvikas kommun, klockan 13.00 – 15.00 vid Biblioteket.
Sunnes kommun, klockan 16.00 – 18.00 på Teatertorget.
Torsbys kommun, klockan 19.00 – 21.00 på Toria Center.

Onsdag 7 september:
Hagfors kommun, klockan 10.00 – 12.00 på Älvstranden Bildningscentrum.
Filipstads kommun, klockan 13.00 – 15.00 vid Biblioteket.
Storsfors kommun, klockan 16.00 – 18.00 vid Kulturhuset.
Kristinehamns kommun, klockan 19.00 – 21.00 vid Konstmuséet.

Torsdag 8 september:
Hammarös kommun, klockan 10.00 – 12.00 vid Folkets hus.
Forshagas kommun, klockan 13.00 – 15.00 vid Lärcenter.
Munkfors kommun, klockan 13.00 – 15.00 på Smedsgatan.
Karlstads kommun, klockan 18.00 – 22.00 på Kulturnatten.

Turnén kommer att avslutas i Karlstad på kvällen den 9 september då Värmland Pride deltar i kulturnatten!