Pride firas på allt fler platser i Sverige – nu i helgen i Kalmar och Karlstad. Men Uppsala har varit en vit fläck på kartan sedan 2012 då den uttalat antikapitalistiska Pride-festivalen stoppade Liberalerna från att delta i paraden.
Men nu är det på gång igen med ett regnbågsfärgat evenemang i Sveriges fjärde största stad. Welcome Out heter det och pågår den 16-18 september med inriktningen att lyfta röster från de hbtq-personer som har en ”internationell bakgrund”. Omkring 50 asylsökande har festivalen hjälp till att få till Uppsala med hjälp av stipendier.
Bakom Welcome Out står RFSL i Uppsala och på programmet står disco för juniorer, barnverksamhet, fest på lördagskvällen och parad och PicNic på söndagen.
För paraden gäller dock att organisationstillhörighet inte får manifesteras, deltagarna i paraden får inte ha flaggor, banderoller eller T-shirts som gör reklam för politiska partier eller associeras med företag. Inte heller är uniformer tillåtna och inte nations eller religiösa flaggor och det är inte tillåtet med fordon i paraden.
Tillåtet i paraden är dock flaggor, banderoller etc som markerar könsidentitet och sexuell läggning, inkluderat festivalens egna liksom ”Marching for those who can’t”-symboler och traditionella kläder för etniska, nationella och religiösa identiteter.
Pridefirandet i Stockholmsområdet sprider sig till olika stadsdelar! Sedan några år har Solnastadsdelen Bergshamra haft Pridefiranden med parad och aktiviteter runt den.
Nu är det Högdalens tur att uppmärksamma regnbågens alla kulörer. Även här är det RFSL som står bakom det som den 8 oktober blir en heldag med start klockan 12 i Fria Teaterns lokaler och parad hålls 14.00.Skyltfönster inför Pridehelgen i Gällivare

Gaymap listar världens alla Pride-festivaler

[ingress]Följ QX listning av Pridefestivaler. Under fredagen uppdaterades flera nya festivaldatum världen över. Planera för din kommande semester![/ingress]