Under två dagar firas Pride i den älvsborgska staden Mellerud vid Vänerns strand. Pride arrangeras av Ungdomsrådet och idag fredag inleds festivalen med pyssel i stadens skolor. Att det blev Pride i Mellerud förkslaras så här: ”Ungdomsrådet fick ett mail från ett gäng 12-åriga tjejer som ville arrangera en pridefestival i Mellerud. De hade fått idén efter en idrottslektion där ordet ”bög” hade använts som ett skällsord. Läraren hade tagit upp detta med klassen och sagt att ”bög” är en man som är kär i en annan man, ingen som springer konstigt, och att bög inte är ett ord som ska vara nedvärderande. Tjejerna ville göra något för att få fler att förstå att alla får älska vem man vill, och för att ord som ”bög” ska sluta användas som skällsord.
Och samtidigt makeras tydligt att ”Pride är för alla. Pride är en folkfest. Pridefestivaler arrangeras på fler och fler ställen. Vi vill visa att alla har rätten att vara sig själva, oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning.
Efter pyssel i skolan blir det föredrag av bland annat Johanna Löfgren från RFSL Ung Strömstad som berättar om initiativet Strömstad Love.
Lördag betyder parad! Efter en Pridebrunch där även lokala politiker deltar går paraden från Ungdomshuset vid 12. Eftermiddagen fylls av aktiviteter och så vid 19 börjar Pridefesten på Ungdomshuset. Och. Ja. En behöver inte vara ung för att stötta Pride!FALUN
Fler år på nacken har Falu Pride som i år döpt om sig till Dala Pride. I år har festivalen dessutom utökats till att pågå en hel vecka.
Fredagen inkluderar Borlänge med livemusik på Café Peace&Love och i Falun blir det lunchdisco och en föreläsning om ”restless legs”.
Lördag är det stor satsning. Morgonen inleds med lesbisk frukost i regi av Lesbisk Makt. Paraden startar redan 10 från parken vid Kung Gustafs torg. Eftermiddag med en imponerande mängd föreläsningar på Dalarnas museum och så fixas i tidens anda en Pokéwalk i regnbågens tecken.
På kvällen blir det Pridemässa i Kristine Kyrka och så inleds nattens fester klockan 22, dels på Club Etage och dels på Kåre (Dalarnas studentkår alltså!).
Som sig bör har Dalarna Pride även egen Pridelåt. Bakom låten står Stiko Per Larsson som även uppträder på lördag 18.45 i Dalarnas MuseumDala Pridelåt

UDDEVALLA
Även Uddevalla har firat Pride tidigare och även här inleds Pridelördagen med Lesbisk frukost. Paraden startar klockan 11 i Museiparken och går till Margretegärdeparken där det blir underhållning och pyssel liksom försäljning till förmån för organisationen Newcomers som samlar och organiserar nyanlända hbtq-personer. På kvällen blir det fest i Bryggeriet och Varvet. Bägge med 18-årsgräns.
På måndag är det dags för en veckas Pride i Linköping där paraden arrangeras den 1 oktober. I Umeå startar Pride den 29 september och pågår till söndagen. Och i Halmstad firas Pride den 1 oktober.