Knappt har Falun, Mellerud och Uddevalla avslutat sina Pride innan det är dags igen!
Sedan i måndags har Pride, eller Regnbågsveckan, pågått i Linköping. Under torsdagen och över helgen är det fullspäckat program där Linköping Konsert och Kongress är centrum för en lång rad seminarier. På torsdagskvällen möter vi land annat majoren i Flygvapnet, Alexandra Larsson som berättar om sin resa som lesbisk kvinna med transsexuell bakgrund. Anna-Maria Söberg, snart aktuell med ny bok, talar med forskaren Emil Åkerö om bokens ämne; ”homonationalismen”, dvs fenomenet att många homosexuella män lockas av nationalistiska rörelser och att nationalistiska rörelser använder hbt-frågor i sin argumentation för nationalistiska ideologier.
Under fredagen blir det frampå kvällen politisk debatt kring asylpolitik och transvård.
Lördagens parad avgår 13.00 från just Konsert & Kongress och tar sig till Trädgårdsföreningen där det blir ”Regnbågsforum” med bland annat schlager-allsång under ledning av Frida Knutsson med Magnus Carlsson på scen.
Pride i Linköping avslutas med en fest på The Crypt på lördagskvällen.
Missa inte att det är dessutom öppningsbaluns för verksamheten QiL-T på söndag. För ungdomar över 18 år.
UMEÅ
I Umeå blir det ingen utomhuspark i år. Folkets hus är dock den plats där flest evenemang genomförs. Fredag öppnas seminariedelen 12.30 med att en webbenkät från 2014 kring bemötandet av transpersoner inom vården.
Sedan rullar det på i frisk takt under hela dagen där du kan höra bland annat Ann-Christine Ruuth som presenteras som ” inspiratör, präst och transperson.” Ahmed Mohamed, Evelina Lilieqvist, Jasminé Mehho och Christer Edeholt samtalar om att vara öppen i Västerbotten och Therese Brunzell berättar om hur transpersoner bemöts inom kriminalvården.
På lördag inleds seminariedelen vdi 10 på förmiddagen med samtal om att vara polygam. Kulturorganisationen Tupilak är på plats och det hålls en grundkurs i vad intersex innebär. Zlata Wolim berättar om att vara muslim och gay och det blir panelsamtal med närstående till transpersoner.
Aktivisten Nisha Ericsson inleder söndagens pass med att ta upp vad hen tycker är relevant för HBTQ-rörelsen, QuB förlag, som drivs av Lesbisk Makt presenteras, FPES pratar om att komma ut som trans på jobbet och det diskuteras håriga bröst och amning.
Parad blir det såklart i Umeå, med start 13 i Döbelns Park. Samiska queeraktivisten Mimie Tim Märak är på plats liksom Tove Liliequist från RFSL, Christer Edeholt och Tupilaks Peter Fröberg.
Pridefesten på lördagskvällen hålls på Teatercaféet där Katja är DJ och feministiska post-punk-bandet The Neurotics spelar.HALMSTAD
Pridefesten startat just så – men en fest! Schlagervibbar på Boom Boom Room (bara namnet lockar till klackarna i taket!). Festen hålls fredag kväll och mer info om förköp hittar du via GayMap.
På lördagen är det paraden som står i fokus. Samling vid tresnåret vid Kastanjéallén. Räkna med massa färgglada deltagare och fest där du antingen är med från start eller hakar på utmed vägen.Sen är det Pride paus tills PiteÄlv-Pride drar igång sin turné med start i Arjeplog den 16 oktober, följt av Arvidsjaur 23 oktober och final i Piteå den 1-4 december. Däremellan är det Visby och Örnsköldsvik som fixar festival.