Emelie, Anna, Amanda och Stina… är det alltså ni som utgör ÖFA-kollektivet?
– Nej det kan man inte säga. Vi är en del av ett kollektiv som kallar sig för ÖFA, som började som stödgrupp och fortsatte som webbgrupp och som numera kanske skulle kunna ses som konstkollektiv… nej teaterkollektiv… kulturkollektiv kanske.

Vad står ÖFA för?
-Vi kan kalla det en valfri akronym. Välj själv vad det ska betyda. Själva har vi väl sagt att det står för Öppna Feminister Agerar, men det är egentligen ett svar som vi gav till en journalist för att inte framstå som så oseriösa – från början stod det för Öppna Framstjärtar Agerar!

När började ni sätta upp föreställningar?
-Vi har funnits sedan 2004, men 2006 fick vi plötsligt pengar från Ungdomsstyrelsen för att sätta upp föreställningen ”Var god tag plats!” i Uppsala och det var då folk började få upp ögonen för oss. Men det är viktigt att påpeka att det är fler än de som just uppträder i en föreställning som står bakom den. ÖFA har 24 medlemmar och av dem är det kanske 11-12 som gör föreställningar. Då gör andra kanske kostym, foto med mera, och någon annan kanske står bakom en viss diskussion vi har haft, som har lett till nytt material.

Vad har ÖFA för ambitioner för framtiden?
– Vi har tankar på att kunna fungera som en paraplyorganisation där det kan finnas mindre föreställningar, utställningar och kulturyttringar. Just nu håller vi på och bygger upp ett kulturcentrum där vi har vårt kontor, BAS i Bandhagen. Vi håller också i något vi kallar ”ÖFA just nu” där vi visar vad vi gör, vi kanske har ett tema eller testar något nytt på en publik. Det finns många konstformer att lyfta fram!

Och vad är det ni kommer att göra på EuroPride?
– Det blir vår senaste föreställning, ”ÖFA: Vårkonsert” som hade premiär den 13 maj på Rosenlundsteatern. Den kommer vi att framföra den 30:e juli på Klarascenen. Publiken kan förvänta sig att text, musik, dans, foto, film och ljud kommer att göra sitt bästa för att framföra ett brinnande och peppande kollage skapat av 24 hjärnor, hjärtan och andra organ.

Pride House 30:e juli i QX GayMap