– Det är underbart att vi kan presentera en festival för hela Europa som tydligt visar vilka framgångar som skett i Sverige, säger Birgitta Stenberg och påminner samtidigt om att arbetet för HBT-personers rättigheter måste fortsätta.

Både Birgitta Stenberg och Liw Engqvist släpper böcker till EuroPride. Stenbergs Fritt förfall kommer ut som pocket och Enqvist debuterar med den delvis självbiografiska boken Svenska Flicka, som skildrar livet som sexarbetare i en europeisk storstad.

– I Sverige är den personliga njutningen husguden, därför är det många som inte förstår de som väljer att ägna sig åt olika typer av sexarbete. Dessutom är det här med hur man tjänar sina pengar en känslig fråga i Sverige. Kombinationen av dessa två företeelser gör att den här frågan är svårare att hantera än andra frågor som rör sexuella beteenden, säger Liw Enqvist.

Litteratur ägnas stort utrymme under årets festival. På Pride House diskuteras europeisk queerlitteratur och på den nya Författarscenen i Pride Park blir det samtal och intima möten mellan författare och läsare. Bland annat ger Mian Lodalen smakprov ur sin nya bok Dårens dotter.

– Den är delvis självbiografisk och mina läsare får se en ny sida av mig. Det blir ett större allvar än tidigare, men jag tror att de ändå kommer känna igen min stil och min humor, säger Mian Lodalen.

Mian Lodalen kommer också spela skivor på Pride Parks andra nya scen Kulturscenen, där hon lovar att det blir bra rock från 1970-talet.

– Våra nya scener är ett resultat av det utvecklingsarbete som har pågått under flera år, berättar Alf Kjeller, verksamhetschef för Pride Park.